1 juni 2023
onsdag, 18 september 2013 16:24

Scandic HTL öppnar två hotell i Stockholm city

Skrivet av 
alt

Anders Ehrling, koncernchef för Scandic.

 

alt

Ronie Ekström, vd för Bantorgets Fastighets AB.

 

alt

I AXFasts fastighet i kv Bryggmästaren på Kungsgatan i

Stockholm öppnar Scandic HTL ett nytt hotell i maj 2014.

 

alt

Upplandsgatan 4, förvaltad av Bantorgets Fastighets AB,

har varit helt tomställd en viss tid inför ombyggnationen

till hotell.

 

Scandic lanserar ett nytt hotellkoncept, HTL, ett kortord för HOTELL. De nya HTL-hotellen ska ligga på centrala adresser, men genom att slopa restaurang och möteslokaler är tanken att de ska vara yteffektiva och därmed ska Scandic kunna hålla ner rumspriserna. Det nya hotellkonceptet bygger på bästa citylägen, till bästa pris med smarta digitala lösningar och hög designfaktor. HTL vänder sig till en ny generation resenärer. Inom fem år är planen att 20 HTL ska etableras i de nordiska storstäderna. Redan i maj 2014 öppnar Scandic sitt första HTL i Stockholm. Totalt sett handlar det om miljardinvesteringar tillsammans med fastighetsägarna och hundratals nya arbetstillfällen.

 

I maj 2014 öppnar HTL med 275 rum i kv Bryggmästaren på Kungsgatan i Stockholm. Fastighetsägare är AxFast, en fristående koncern inom Axel Johnson Gruppen.  Det är första gången bolaget aktivt satsar på hotellverksamhet i sina lokaler.

 

AxFasts långsiktiga målsättning är att successivt attrahera större flöden av människor till området Norra Klara. Bolaget hoppas därför att HTL kommer att bli en ny destination till kvarteret och därigenom öka attraktiviteten både längs Kungsgatan och Gamla Brogatan. En positiv effekt av hotellsatsningen är även att hotellets gäster kommer att befolka gatumiljön på tider då kontoren är stängda.

 

Axfast har valt att samarbeta i projektet med Arcona som har genomfört ett flertal hotellprojekt i området kring kvarteret Bryggmästaren.


Det andra hotellet som uppförs ligger på Upplandsgatan 4, nära slutet på Vasagatan och Norra Bantorget i Stockholm, ägs AB Folkets Hus i Stockholm, och ska öppna under våren 2015.

 

Hotellet på Upplandsgatan/Wallingatan kommer att ha cirka 120 rum. Vd för Bantorgets Fastighets AB är Ronie Ekström. Han säger i en kommentar:

– Vi har redan idag ett bra samarbete med Scandic Norra Bantorget, som omfattar cirka 240 rum. Därför är vi glada att utveckla samarbetet ytterligare.

 

Det nya hotellet ligger i samma kvarter som Scandic Norra Bantorget, men det kommer att ha egen entré och ett nytt varumärke.


Orsaken till att Scandic lanserar ett nytt varumärke är en ökad digitalisering, fortsatt urbanisering, nya mobila möteskulturer med ökade krav på transparens och snabbhet som har utvecklat en ny målgrupp med andra prioriteringar än den traditionella hotellgästen.

 

– Vi har sett liknande initiativ växa fram internationellt och nu säkerställer vi vår position på den nordiska marknaden genom att utveckla ett eget koncept. Få eller ingen annan skulle kunna göra detsamma eftersom utmaningen handlar om såväl rätt kontraktsmodell som resurser för att skapa ett starkt koncept och ett varumärke för att bygga en ny kedja, säger Anders Ehrling, koncernchef på Scandic.

 

Han fortsätter:

– Det går bra för oss, detta är ett projekt av fler som vi har i pipeline. Vi har de senaste åren investerat mångmiljardbelopp i att utveckla Scandics hotellportfölj och det kommer vi att fortsätta göra, samtidigt ser vi en möjlighet att växa i ett delvis nytt segment med nytt varumärke. Det finns en potential just nu då vi vet att många fastighetsägare står med tomma kontorslokaler som mycket väl skulle kunna omvandlas till HTL. Samtidigt är våra nordiska huvudstäder fortfarande i behov av fler hotellrum för att stå sig i konkurrensen om de internationella kongresserna, avslutar Anders Ehrling.

 

HTL har i dag fem anställda som arbetar med att utveckla HTL-konceptet. Bolaget drivs som ett systerbolag till Scandic med egen styrelse och vd. Joachim Högefjord som länge arbetat inom Scandic i en rad olika befattningar, däribland som hotelldirektör, distriktsdirektör och ansvarig för etableringar och öppningar av nya hotell, är vd i det nya bolaget.

 

HTL kommer främst att etableras genom ny- och ombyggnation. I första hand handlar det om att konvertera kontorsfastigheter. Nu förs diskussioner med flera utvalda fastighetsägare runtom i Norden för expansionen av HTL.


I en kommentar kan sägas att Scandics satsning på den nya hotellkedjan HTL, känns rätt. Vi lever i en tid med stark urbanisering och flera hotellmarknadsanalyser visar att våra storstäder och särskilt Stockholm behöver hotellrum i lågprissegmentet.

 

Det nya hotellet på Upplandsgatan 4, intill Norra Bantorget, som förvaltas av Bantorget Fastighets AB och ägs av moderbolaget Folkets Hus AB, med huvudägarna LO samt ett flertal LO-förbund, har ett strategiskt läge nära CCC, City Conference Centre (fd Norra latin).

 

CCC, City Conference Centre, som är ett av Skandinaviens största konferenscenter ingår numer i Stureplansgruppen. Därför är det en säker investering för Scandic som satsar på ytterligare ett hotell vid Norra Bantorget som under de senaste åren har växt som en mötesplats för konferenser. SF