1 juni 2023
torsdag, 19 september 2013 20:25

Äntligen! Studenthuset i Frescati är invigt

Skrivet av 
alt

Det nya Studenthuset i Frescati är efterlängtat. Bild: Erséus Arkitekter.

 

alt

Chris Heister, Stockholms landshövding.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus i Stockholm.

 

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Nu står det klart. Akademiska Hus har uppfört Studenthuset i Frescati om totalt 6 300 kvm, ritat av Erséus Arkitekter.

 

Redan år 1995 inledde studentkåren i Stockholm (SUS) projektet med ett nytt kårhus på parkeringen nedanför höghusen i Frescati. Men år 2002 fick SUS lägga projektet i malpåse i samband IT-kraschen. Under åren 2008-2010 tog SUS fram projektet på nytt i samband med att kårobligatoriet avskaffades. Den första september år 2011 kunde Akademiska Hus ta det första spadtaget.

 

Under invigningen sa Chris Heister, landshövding:
     – Stockholm är den mest kunskapsintensiva regionen i världen efter USA. Smaka på det! I Stockholms län finns 19 universitet och högskolor. Bara i Frescati finns det 70 000 studenter och nu till höstterminen 2013 skrevs det in 30 000 nya studenter. Därför är det självklart att det nu finns ett Studenthus i Frescati.

 

Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus i Stockholm, sa bland annat under invigningen:
    – Stockholm behöver sina universitet och högskolor för att utvecklas för framtiden. Stockholm är vår universitetshuvudstad.

 

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, sa efter invigningen:
    – Jag har varit med från början, redan för 45 års sedan vid kårhusockupationen år 1968. Vi försökte få igenom projektet med ett Studenthus vid Frescati då jag var stadsbyggnadsdirektör i Stockholm på 1990-talet. Men det var svårt då. Men idag är jag glad att Studentkåren i Stockholm har fått ett nytt hus på sin naturliga plats i Frescati.

 

Tidningen Fastighetsaktien producerar under hösten en långfilm om Stockholm med titeln: Stockholm – The Capital of Scandinavia – Is Growing, med premiär i Cannes den 13 mars 2014 på MIPIM. I den här filmen kommer ett avsnitt om det nya Studenthuset att finnas med, förutom alla andra stora hus- och infrastrukturprojekt i Stockholm.