1 december 2023
tisdag, 01 oktober 2013 15:27

Guld för Swedbanks nya huvudkontor

Skrivet av 
alt
Swedbanks nya huvudkontor har fått det högsta miljöcertifieringsbetyget: Guld.

 

Swedbanks nya huvudkontor, som uppförs  i Sundbyberg av Humlegården Fastigheter, har miljöcertifierats enligt det svenska certifieringssystemet Miljöbyggnad. Fastigheten, som inrymmer cirka 2 500 arbetsplatser, uppnår högsta möjliga betyg: Guld.

 

alt

Reception. Bild: 3XN

 

alt

Swedbanks nya huvudkontor har öppna trapplösningar. Bild: 3XN

 

Att arbeta för en bättre miljö är en självklarhet för såväl Humlegården Fastigheter som för Swedbank och därför har höga mål för energi och miljö även skrivits in i hyresavtalet.

 

– Fasaden med stora glasytor och fem ljusgårdar har varit den stora utmaningen för att nå högsta betyg. Därför har vi arbetat hårt för att uppnå en så tät fasad som möjligt, säger Daniel Markström, projektchef på Humlegården Fastigheter AB.

 

– Vid större utvecklingsprojekt och nyproduktion ser vi det numera som en självklarhet att miljöcertifiera våra fastigheter. Swedbanks nya huvudkontor är också ett lysande exempel på att nyskapande arkitektur och hållbarhet inte behöver stå i motsats till varandra, säger Rebecka Yrlid, hållbarhetschef på Humlegården Fastigheter AB.

 

Swedbank, som har tecknat ett 20-årigt avtal med Humlegården Fastigheter flyttar in i de nya lokalerna under våren 2014. Fastigheten, som har ritats av danska 3 XN, omfattar cirka 44 000 kvm.

 

I samband med att beslutet kom att Swedbank flyttar till Sundberg meddelade Mickael Wolf, vd Swedbank:

– Det är viktigt för oss på Swedbank att våga gå vår egen väg. Vi leder utvecklingen istället för att följa den. Med ett modernt huvudkontor – byggt och inrett efter våra värderingar ”öppen”, ”enkel” och ”omtänksam” – kommer både medarbetare och verksamhet att växa och utvecklas positivt. Vi vill helt enkelt skapa en av Sveriges bästa arbetsplatser, något som naturligtvis även kommer våra kunder tillgodo.