1 december 2022
onsdag, 02 oktober 2013 20:40

SSSB inviger dyra bostäder

Skrivet av 
alt

Utbyggnaden av studentbostadshuset Idun i Stockholm ger cirka 100 studenter ett nytt hem.

 

alt

Chris Österlund, vd SSSB. Foto: Cato Lein.

 

Stockholms Studentbostäder (SSSB) har invigt 84 studentbostäder i utbyggnaden av studentbostadshuset Idun (Skålen 22) vid Norra Stationsgatan i centrala Stockholm. Den ekonomiska kalkylen har dock varit en stötesten, och ett tag såg det ut som om projektet inte skulle vara ekonomiskt genomförbart.

 

– Vi lyckades slutföra utbyggnaden av Idun, trots de mycket höga byggkostnader som råder i Stockholm. Dessutom blev projektet dyrare jämfört med den ursprungliga redan höga kalkylen. I dag hade vi förmodligen inte genomfört projektet, säger Chris Österlund, vd för SSSB.

 

Hon gläds med det hundratal studenter får nu får en egen bostad, men konstaterar samtidigt att det bara en droppe i havet. I Stockholmsregionen tvingas studenter vänta i minst två år innan de kan få en egen studentbostad.

 

– Läget är så allvarligt att det är högst berättigat att tala om en studentbostadskris. För att inte tappa i konkurrenskraft behöver Stockholm som kunskapsregion fler studentbostäder. Stockholmsregionens politiker har satt som mål att 6000 nya studentbostäder ska stå klara till 2017. SSSB:s vill gärna vara med och bidra till detta mål, men då krävs det samtidigt att vi får bättre ekonomiska förutsättningar. Dessutom är det av yttersta vikt att gällande byggregler förenklas, och att plan- och bygglovsprocesserna kraftigt kortas ned, säger Chris Österlund