2 oktober 2023
onsdag, 30 oktober 2013 14:51

Oljefonden indikerar köp av Empire State Building

Skrivet av 

 

alt
Allt talar för att Oljefonden satsar på Empire State Building.

 

Nyligen har börsintroduktionen om 929,5 miljoner dollar genomförts med Empire State Realty Trust Inc. (ESRT). Noteringen av bolaget, som skedde på börsen New York i början av oktober, inkluderar Manhattans Empire State Building.

 

En börsintroduktion av den här storleken är ett erbjudande som normalt intresserar Statens pensjonsfond/Oljefonden, säger fondens vd Yngve Slyngstad, i en intervju i Oslo. Men mer kunde han inte säga eftersom fondens policy är att inte kommentera enskilda investeringar. Efter detta uttalande har noteringen i Empire State Realty stigit med drygt 8 procent.

 

I Fastighetsaktien i juni i år skrev jag att en okänd anbudsgivare erbjöd sig att köpa New Yorks Empire State Building för 2,1 miljarder dollar. Det för att förhindra eller fördröja börsnoteringen av Empire State Realty Trust. Nu gick inte det.

 

Oljefonden med ett kapital om drygt 4 000 Mdr kr, är världens största fond, större än Abu Dhabis motsvarande fond.

 

Nu har Oljefonden endast allokerat 0,9 procent av sitt stora kapital till fastigheter. Men Oljefondens ledning har deklarerat att dess fastighetsinnehav ska öka till cirka 5 procent.

 

De fastighetsinvesteringar som Oljefonden har gjort har skett i Paris och London. I september i år gjorde fonden sitt första förvärv i New York med 45 procent av aktierna i Times Square Tower för 684 miljoner dollar. SF