13 juli 2024
onsdag, 30 oktober 2013 18:47

3XN etablerar nytt kontor i Stockholm

Skrivet av 
alt

Kim Herforth Nielsen, Partner och Creative Director på 3XN.

 

På kort tid har det danska arkitektkontoret 3XN blivit inbjudet till alltfler projekt i Stockholm, som en följd av stadens expansiva utveckling. Som ett strategiskt svar på denna utveckling etablerar 3XN nu kontor i Stockholm för att med hjälp av ett lokalt, svenskt säte som bas stärka samarbetet med kontorets svenska beställare.

 

Stockholm genomgår just nu en väldigt expansiv utveckling. Både stadens infrastruktur och dess övriga byggindustri genomgår en lika expansiv fas, som i jämförelse med övriga Europas storstäder saknar motstycke. Den stora tillväxten i byggeri inom både den privata och offentliga sektorn har medfört att alltfler utländska arkitektkontor har bjudits in för att möta den ökade efterfrågan.

 

För endast ett fåtal år sedan erhöll det danska arkitektkontoret 3XN sitt första uppdrag i Sverige; en ny administrationsbyggnad för universitet i Uppsala. På de fyra år som har gått sedan dess har utvecklingen av 3XN:s verksamhet i Sverige gått i rasande fart med idag över tio pågående projekt i Sverige. Bland annat har 3XN ritat Swedbanks nya huvudkontor, kvarter Orgelpipan 6 (med uppgång för Station Stockholm City) på platsen för fd Scandic Continental mittemot Centralstationen i Stockholms hjärta och Odenplans stations nya paviljong ovan mark för Citybanan, varav alla är under uppförande.

 

3XN är också ett av de elva, framstående arkitektkontor som deltar i den pågående tävlingen om det nya Nobel Center på Blaiseholmen i Stockholm

 

Mot bakgrund av dessa uppdrag har 3XN nu etablerat ett svenskt aktiebolag med säte i Stockholm för att kunna stötta 3XN:s byggherrar på bästa sätt och få ett lokalt, svenskt säte med lokalt anställda. 3XN har sedan tidigare redan ett flertal svenska medarbetare både i Stockholm och på kontoret i Köpenhamn.

 

– Vi ser det nya svenska aktiebolaget som den bästa förutsättningen för att bli en ännu större del av det som sker i Stockholm just nu, men ser även etableringen som ett sätt för kontoret att ge något tillbaka till staden, förklarar Kim Herforth Nielsen, Partner och Creative Director på 3XN.