1 juni 2023
torsdag, 31 oktober 2013 16:23

Spaniens ”Bad Bank” säljer lån för 10,5 Mdr

Skrivet av 
alt

Belen Romana, vd för Spaniens "Bad Bank" SAREB.

 

SAREB, Spaniens statliga ”Bad Bank”, har nu en försäljning av en skuldportfölj om 1,2 miljarder euro, cirka 10,5 Mdr kr, skulder som har sitt ursprung från landets tre största fastighetsbolag. Syftet med försäljningen är att påskynda avyttringen av skuldtillgångar som finns i Spaniens nationaliserade banker.

 

Detta är den första försäljningen av statliga fastighetslån med nödlidande panter i fastigheter belägna i södra Spanien. Detta skuldpaket, som kallas Bermudas, har nu endast fyra budgivare kvar i en försäljning som kallas Project Bull. Det efter ett initialt intresse från ett dussin budgivare. Bermudas innehåller lån från Metrovacesa SA, Realia Business SA och Inmobiliaria Colonial SA. De fyra budgivarna är de amerikanska fonderna Centerbridge och Cerberbus Capital Management samt Lone Star Funds och Apollo Global Management.

 

SAREB bildades under förra året av EU med ett program om 41 miljarder euro, cirka 361 Mdr kr, som bankstöd till Spaniens finansiella sektor. Flera menar nu att den första försäljningen visar att SAREB vill snabbt lösa sina problem med de nödlidande skuldportföljerna.

 

I ett uttalande säger Belen Romana, vd för SAREB, att försäljningen av SAREB:s lån nu ska påskyndas. Hittills har SAREB i år sålt 550 hus för cirka 500 miljoner euro. Under de kommande 15 åren ska SAREB sälja fastighetslån om 50,8 miljarder euro, cirka 448 Mdr kr, med panter i totalt 106 856 fastigheter. SAREB har som mål att nå en genomsnittlig avkastning på sin försäljning om 13 till 14 procent per år. SF