19 april 2024
tisdag, 19 november 2013 11:20

KF Fastigheter säljer till Starwood för 3,9 Mdr

Skrivet av 
alt
Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter.

 

alt

Johnny Capor, tf vd och koncernchef för KF och Coop.

 

alt

Barry S. Sternlicht, CEO Starwood Capital Group.

 

Kooperativa Förbundets fastighetsbolag KF Fastigheter AB avyttrar sju stora handelsplatser, med en sammanlagd yta på cirka 205 000 m² till Starwood Capital Group, ett globalt privat investmentbolag. Handelsplatserna är Bromma Blocks och Arninge i Stockholm, Jägersro i Malmö, Bäckebol i Göteborg, Boländerna i Uppsala, Tuna Park i Eskilstuna samt Weibullsholm i Landskrona. Efter försäljningen har KF Fastigheter kvar cirka 300 000 kvm handelsytor i sitt bestånd.

 

Försäljningen är ett viktigt steg i KF:s strategi att renodla verksamheten till dagligvarukedjan Coop och relaterade verksamheter. Köpeskillingen uppgår till 3,9 miljarder svenska kronor.

 

– Vi är mycket nöjda med att denna affär som vi jobbat med en tid nu är i hamn. Starwood Capital Group är en stark och kompetent köpare av tillgångar i detaljhandeln, som har de resurser som krävs för att fortsätta att utveckla handelsplatserna. Affären är ett viktigt led i vår strategi att fokusera på Coop och ta oss an den tuffa konkurrensen på dagligvarumarknaden på ett ännu bättre sätt. Vi frigör kapital för Coops fortsatta utvecklingsresa, säger Johnny Capor, tf vd och koncernchef för KF och Coop.

 

Starwood Capital Group är ett privat, USA-baserat företag med fokus på den globala fastighetsmarknaden. Företaget har för närvarande tillgångar för 29 miljarder USD under förvaltning. Detta är Starwoods första investering i Norden Detta är Starwoods första investering i Norden och det är CBRE som har varit rådgivare åt företaget i samband med förvärvet.

 

– Coop intensifierar nu arbetet med nyetablering av butiker, utveckling av befintliga butiker och avveckling av olönsamma butiker. Under detta år har vi hittills nyetablerat 6 butiker och totalrenoverat 13 butiker, avslutar Johnny Capor.