2 oktober 2023
onsdag, 18 december 2013 20:47

Cityhold gör sin första affär i Tyskland

Skrivet av 
alt

Cityhold, ägt av Första och Andra AP-fonden, köper 15 000 kvm moderna kontor i München. Fastighetsaktien skattar köpeskillingen till 625-675 Mkr

 

Efter att under 2012 och 2013 ha köpt kontorsfastigheter i London för cirka 5,4 Mdr kr riktar Cityhold blicken mot Tyskland och Frankrike. Det första förvärvet sker i München där Cityhold, som ägs av Första och Andra AP-fonden, har avtalat om köp av en kontorsfastighet om 15 000 kvm från en av IVG:s institutionella fonder. Byggnaden, uppförd 2003, och som ligger på Nymphenburger Straβe 3, är fullt uthyrd till en stark hyresgästmix. Köpeskillingen är inte publik, men Fastighetsaktien uppskattar den till 625-675 Mkr.

 

I ett pressmeddelande förklarar Per Sjöberg, CEO Cityhold, att fokus i år, efter fjolårets framgångar i London, har varit att expandera till Europa. Ledningen för Cityhold har tillbringat mycket tid i Paris, Hamburg och München för att skapa nätverk och förståelse för marknaden.

 

– Vi är nöjda med att ha säkrat vår första tyska affär, till en nivå som matchar våra investeringskriterier bra och som samtidigt uppnår våra avkastningsmål. Nu vill vi behålla detta momentum till år 2014 med fler tyska, men även Paris-baserade investeringar, säger Sjöberg.

 

Jones Lang LaSalle var Cityholds köprådgivare medan Mannheimer Swartling var juridisk rådgivare. Säljaren representerades av Colliers och GSK Stockmann.

 

I en kommentar kan sägas att nu har Cityhold hunnit drygt halvägs då det gäller förvärvskapacitet. Bolaget, som ska leverera en långsiktigt stabil avkastning om cirka 5 procent, fick initialt ett eget kapital om 500 MEUR, med ett förvärvsmål om cirka 1,1 miljarder euro. På tur står nu förvärv i Paris och i Hamburg, förvärv som ska klara en lång investeringshorisont om 30 till 40 år.SF