20 april 2024
tisdag, 07 januari 2014 21:32

Avtal om 78 000 bostäder längs nya tunnebanor

Skrivet av 
alt

Stockholm Väst i Barkarby blir en omstigningspunkt för  pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg, buss och cykel.

 

I november presenterades Stockholms nya tunnelbanesträckningar och att 78 000 nya bostäder ska byggas i anslutning till den utbyggda kollektivtrafiken. Igår skrev de berörda kommunerna, Stockholms läns landsting och staten på avtalen som gör att Stockholm kan fortsätta att växa. Avtalen  hanterar sträckningar och stationer för utbyggnaden, men också tidsplan, organisation och finansiering för genomförandet.

 

Med utbyggd kollektivtrafik och effektivare användning av befintliga linjer blir det också möjligt att bygga fler bostäder i attraktiva områden nära kommunikationer.

 

Av de 78 000 nya bostäderna ska 46 000 byggas i Stockholms stad fram till år 2030. Majoriteten av dess planetras längs tunnelbanan söderut från Gullmarsplan till Hagsätra, Farsta strand och Skarpnäck samt i Hagastaden. Vidare gör tunnelbanans utbyggnad till Nacka möjligt att bygga en sammanhållen stad på västra Sicklaön med nära 14 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser.

 

Järfälla förväntas kunna också bidra med 14 000 bostäder och Solna med 4 000 nya hem. Merparten av Järvällas bostäder ska byggas i den redan framväxande Barkarbystaden. Tunnelbanan från Akalla förlängs till Barkarby, samtidigt som ytterligare ett steg tas mot att Barkarby Station/Stockholm Väst blir en av Stockholms viktigaste kollektivtrafikpunkter som en framtida omstigningspunkt mellan pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg, buss och cykel.