28 april 2024
tisdag, 14 januari 2014 20:36

Ernst Young: Investerarna tror på Sverige

Skrivet av 
alt

Daniel Öberg, partner EY Real Estate.

 

Nio av tio europeiska fastighetsinvesterare anser att den svenska marknaden är attraktiv eller mycket attraktiv i jämförelse med övriga Europa och de spår ett ökat antal fastighetsaffärer i Sverige under 2014. Vidare tror sju av tio investerare att eurokrisen kan gynna den svenska fastighetsmarknaden under det kommande året. Det visar Ernst Youngs årliga studie ”Real Estate Assets Investment Trend Indicator”, som bygger på intervjuer med över 500 fastighetsinvesterare i 15 länder.

 

Enligt undersökningen spår en stor majoritet (81 procent) av de tillfrågade ett ökat antal fastighetsaffärer i år jämfört med föregående år samtidigt som värdet på en genomsnittlig fastighetsaffär bedöms öka. Hälften av deltagarna i undersökningen menar även att rädslan för ökat inflationstryck driver den svenska fastighetsmarknaden.

 

– Sveriges ställning på den europeiska fastighetsmarknaden är fortsatt stark. Transaktionsvolymen bedöms öka under 2014 vilket delvis är drivet av utländska investerare och fler portföljaffärer. Till skillnad från föregående års undersökning ser mindre än hälften av investerarna finansieringen som en utmaning. Vår syn är att de finansieringssvårigheter som funnits inte anses vara ett lika stort hinder för fastighetsinvesteringar som tidigare, delvis för att komplement till bankfinansiering nu finns etablerade på marknaden, säger Daniel Öberg, partner EY Real Estate.

 

Undersökningen visar att 90 procent av de tillfrågade tror att antalet opportunistiska och value-add investeringar ökar i år, medan 40 procent av investerarna spår att spekulativa utvecklingsprojekt kommer att påbörjas under året.

 

– Sverige tillsammans med Spanien och Nederländerna sticker ut gentemot övriga Europa i detta avseende. I takt med att marknadsutsikterna är goda trycks avkastningsnivåer ner varför intresset för mer opportunistiska investeringar och utvecklingsprojekt kan öka för att möjliggöra god avkastning, säger Daniel Öberg.

 

Av EY:s rapport framgår även att hållbarhetsaspekten vid fastighetsinvesteringar får en allt större betydelse. Hela 95 procent av de tillfrågade investerarna ser ”Green building standards” som ett viktigt investeringskriterium, vilket är en ökning gentemot förra året. Samtidigt tror nästan hälften (48 procent) e-handeln som ett väsentligt hot mot handelsfastigheter i sämre lägen.

 

Slutligen väntas enligt en majoritet av de tillfrågade priserna på kontorsfastigheter i attraktiva lägen förbli stabila, medan priserna i mer perifera lägen spås sjunka. Samma trend gäller också även för handels- och bostadsfastigheter.

 

– Investerarna har en positiv bild av marknaden men till skillnad från föregående års undersökning bedöms priserna i mest attraktiva lägen inte att öka, utan vara mer stabila under 2014, avslutar Daniel Öberg.