29 april 2024
onsdag, 19 februari 2014 21:15

Trafikverket bjuder in till stora upphandlingar

Skrivet av 
alt
Stora upprustningar ska fortsätta vid Getingmidjan i centrala Stockholm.

 

Förbifart Stockholm, upprustningen av Getingmidjan och Hamnbanan i Göteborg. Det är bara några av de stora upphandlingar som väntar de närmaste åren. Trafikverket bjuder in anläggningsbranschen den 20 februari på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget, Stockholm. Detta för att förbereda aktörerna på de affärsmöjligheter som kommer.

 

Under våren kommer regeringen besluta om en ny nationell plan för det svenska transportsystemet under 2014-2025 som innefattar 522 Mdr kr, där en viktig del är underhåll och utbyggd infrastruktur. Trafikverket bär huvudansvaret och för att få så mycket nytta som möjligt för pengarna är det avgörande att få många aktörer på marknaden, både i Sverige och internationellt, att vilja lägga anbud.

 

– Genom att förbereda marknaden på de stora upphandlingar som är på väg kan vi få fler anbud. Det ökar möjligheterna till lägre kostnader och högre kvalitet i anbuden, säger Katarina Norén, chef för Inköp och logistik på Trafikverket.

 

Ett viktigt budskap till marknaden är också att Trafikverket håller på att förändra sin roll som byggherre från till att bli en mer renodlad beställare. Andelen totalentreprenader i upphandlingarna ökar. I totalentreprenad beställs jobb med tydliga funktionskrav istället för detaljkrav och färdiga lösningar.

                     

– Vi vill i högre grad dra nytta av företagens kompetens, innovationsförmåga och erfarenhet, säger Katarina Norén.