5 maj 2024
tisdag, 04 mars 2014 20:04

D. Carnegie noteras med portfölj om 3 Mdr

Skrivet av 
alt

Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co.

 

D. Carnegie & Co AB är på väg mot börsen som bostadsbolag. Bolaget har köpt samtliga aktier i Stendörren Bostäder AB – ett förvärv som har föregåtts av en rad transaktioner genom vilka Stendörren indirekt har förvärvat bostadsfastigheter till ett värde motsvarande omkring 3 Mdr kr (inklusive skulder om cirka 2 Mdr kr). Betalning har erlagts genom att köparen ställt ut reverser till säljarna. Enligt överenskommelse ska dessa reverser, under förutsättning av beslut på bolagsstämma i D. Carnegie den 17 mars, kvittas mot sammanlagt 26 849 235 aktier i till ett värde av cirka 1 074 Mkr, vilket motsvarar en genomsnittlig emissionskurs om 40 kr/aktie.

 

Transaktionen är ett led i D. Carnegies plan att omformas till en renodlad fastighetsaktör och påbörja en process för att  under april/majnotera bolagets aktier på Nasdaq OMX First North, med ambitionen att senast under våren 2015 noteras på Nasdaq OMX Stockholms huvudlista.

 

I affären ingår fastigheter i bland annat Flemingsberg, Kista, Rinkeby, Tensta och Vårberg. I portföljen finns även mindre enheter i Solna och Tyresö, men där det finns byggrätter. Fastigheterna har förvaltats under varumärket Broadgate & Stendörren i över 20 år och lägenheterna har successivt rustats med den egenutvecklade renoveringsmetoden Bosystem, vilket tillsammans med andra åtgärder har lett till en halvering av renoveringskostnaden och en god hyrestillväxt.

 

– För den som tror att det kommer fortsätta vara attraktivt att flytta till, arbeta och bo i Stockholm med omnejd är D. Carnegie & Co ett mycket intressant investeringsalternativ i fastighetssektorn. Redan från start har vi har ett attraktivt fastighetsbestånd med stora förädlingsmöjligheter, en beprövad affärsmodell, låg skuldsättning och goda kassaflöden. Vår ambition är att fortsätta växa och ansöka om en notering i syfte att underlätta finansieringen av fortsatta förvärv, säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger han att målet är att fördubbla nuvarande bestånd, som omfattar cirka 3 400 lägenheter, inom två år. På lite längre sikt siktar bolaget på att komma upp i cirka 10 000 lägenheter. Carnegies fokus ligger på fastigheter från 1960- och 1970-talet. Men innan bolaget förvärvar ser de till att objekten har bra stammar så att lägenheterna kan renoveras en i taget enligt bolagets renoveringssystem. Till att börja med räknar Ulf Nilsson med att köpa fastigheter från privata fastighetsägare, exempelvis i samband med generationsskiftet, samt från fastighetsfonder.

 

D. Carnegie & Co var tidigare moderbolag till Carnegie Investment Bank och Max Matthiessen. Ifjol beslutade bolagets ägare hitta en ny verksamhet för bolaget och under hösten köpte Kvalitena AB (moderbolag till Broadgate & Stendörren) 80 procent av bolaget via en riktad nyemission med planen att apportera in Stendörren Bostäder i D. Carnegie.