17 maj 2024
tisdag, 25 mars 2014 20:41

Detaljplan godkänd för bostadshus i Råsunda

Skrivet av 
alt

Charlottenburgs gård i förgrunden och bakom syns förslag på nya bostadshus i kvarteret. Illustration: ÅWL arkitekter.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Solna har godkänt detaljplanen för en del av kvarteret Charlottenburg i Råsunda. Planen omfattar fyra nya bostadshus med sammanlagt omkring 110 lägenheter. Samtidigt skyddas Charlottenburgs gård mot rivning. Planen lämnas nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

 

Förslaget innebär att den befintliga kontorsbyggnaden, som inte uppfyller dagens krav på moderna kontor, rivs och istället ersätts av fyra nya bostadshus. I bottenvåningen ska mindre verksamheter som till exempel kaféer och butiker finnas.

 

Bland synpunkterna som har kommit in handlar de flesta om att de nya bostadshusen blir högre än byggnaderna som idag står på platsen. De nya bostadshusen blir enligt förslaget 7+2 våningar där de två översta våningarna är indragna. Bedömningen från stadens sida är att höjden på bostadshusen är densamma som för den planerade bebyggelsen på andra sidan Solnavägen där Råsunda stadion tidigare låg.

 

– Stadens mål med planen är att skapa attraktiva bostäder i ett mycket bra läge. Nära till service, kommunikationer och Råsundas historiska stadskvarter. De nya husen bygger vidare på den form som de tidigare husen hade med gemensamma bottenvåningar och punkthus som skapar ett stadsliknande gaturum, säger Anders Ekegren som är kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.