18 maj 2024
måndag, 31 mars 2014 09:36

Söderport köper för 1,8 Mdr

Skrivet av 
alt
Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

alt

David Mindus, vd Sagax.

 

Det av Hemfosa och Sagax samägda Söderport Fastigheter AB har tecknat avtal med bolag inom Volvokoncernen om att köpaen fastighetsportfölj bestående av 12 fastigheter omfattande cirka 300 000 kvm uthyrningsbar area och cirka 900 000 kvm mark fören total köpeskilling om 1,8 Mdr kr.

 

Fastigheterna, vilka huvudsakligen finns i Torslanda,Göteborg, utgörs främst avlokaler för lager, lätt industri samtkontor. Resterande fastigheter ligger i södra och mellerstaSverige och utgörs främst avserviceverkstäder för lastbilaroch bussar. Förvärvet är villkorat av godkännande från Konkurrensverket och tillträde beräknas  ske under det andra kvartalet i år.

 

Genom affären ökar Söderportsin intjäningskapacitet medcirka 100 Mkr på helårsbasis, dvs 50 Mkr vardera för Hemfosa respektive Sagax.

 

– Detta är ytterligare en bra ochintressant affär för Hemfosa, i linje medvår strategi att genomföra komplexatransaktioner på den svenska fastighetsmarknaden, säger Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

Sagax har dessutom avtalat om attförvärva serviceverkstäder från Volvokoncernen i Finland och Danmark för sammanlagt 290 Mkr. Denna transaktiongäller fem fastigheter i Finland och tvåfastigheter i Danmark, totalt omfattande 26 000 kvm uthyrningsbar area och cirka 156 000 kvm mark.

 

För Sagax del uppgår den genomsnittliga återstående löptidenpå hyresavtalen till cirka nio år och hyresvärdet till cirka 140 Mkr.

 

Sagax kommer att emittera 3 miljoner preferensaktier som en del avtransaktionen, vilken beräknas medföra att Sagax förvaltningsresult i år stiger med motsvarande 0,25 kr till 3,40 kr per stamaktie.

 

För Volvos del väntas transaktionen ha en positiv påverkanpå koncernens rörelseresultat om cirka 900 Mkr. Merparten av de svenska fastigheterna i transaktionen hyrs av externa hyresgäster ochdessa säljs eftersom det inte bedöms vara strategiskt för koncernensverksamhet att fortsätta som fastighetsägare och hyresvärd.