17 maj 2024
tisdag, 08 april 2014 14:18

900 nya bostäder i Älvsjö

Skrivet av 
alt

Visionsbild Älvsjö Kabelverket parkvy. Rosenbergs arkitekter

 

alt

Programområde Kabelverket 2 och 7, Älvsjö.

 

alt

Visionsbild Älvsjö Kabelverket huvudgata. Rosenbergs arkitekter

 

Familjebostäder har tillsammans med en privat aktör förvärvat kontors- och industribebyggelse i attraktivt läge i Älvsjö. Förvärvet ger sammanlagt 900 nya lägenheter varav 450 blir hyresrätter. De nya lägenheterna blir ett ytterligare tillskott till den nyligen presenterade utvecklingen av stadsdelen Älvsjö med förslag på närmare 10 000 nya bostäder i attraktivt läge.

 

– Fastigheterna ligger i LM Ericssons gamla fabriksområde som nu omvandlas till moderna stadskvarter med promenadavstånd till knutpunkten Älvsjö station. Familjebostäder blir en stor och viktig aktör när området ska omvandlas från renodlat verksamhetsområde till en boendemiljö med stadsmässig karaktär, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Förvärvet ger stora förutsättningar för ökad bebyggelse i Älvsjö. Enligt rubricerat inriktningsbeslut ger förvärvet cirka 450 nya hyresrätter, vilket är ett betydande tillskott av bostäder. Alliansen anser dock att kommunstyrelsen vid beslut i ärendet ska ge stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden i uppdrag att se över möjligheterna till en ökad exploateringsgrad avseende antalet hyresrätter. Det är en stor fastighet och ambitionen bör vara att staden verkar för en tätare bebyggelse vilket i förlängningen skapar förutsättningar för Älvsjö att växa till den tyngdpunkt som anges i översiktsplanen.

 

– Knutpunkten Älvsjö station har redan idag en hög tillgänglighet med spårtrafik och goda bussförbindelser till exempelvis Fruängen och Högdalen och denna förstärks ytterligare i och med Citybanans öppnande. Dessutom ser man över möjlighet att på sikt förbättra kollektivtrafiken i området med både Spårväg Syd och en förlängd tunnelbanelinje, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Programsamrådet för Kabelverket 2 och Kabelverket 7 pågick från juli 2012 till september 2012. Den första detaljplanen för cirka 580 lägenheter i kvarter Kabelverket påbörjades under våren 2013. Detaljplanearbetet i området planeras att delas upp i fyra etapper. Utbyggnadstakten för hela programområdet är beräknad att ske under tio år. Byggstart för etapp 1 beräknas kunna ske under första kvartalet 2015.

 

Fakta Kabelverket 2 och Kabelverket 7

Fastigheterna består av ett antal industri- och kontorsbyggnader som är byggda från tidigt 1900-tal fram till 1990-talet. Omvandlingen till bostäder innebär att merparten av fastigheterna som finns där idag kommer rivas. Undantaget är en kontorsbyggnad som är byggd på 60-talet som utreds om fastigheten går att bygga om till studentbostäder med en möjlig inflyttning redan hösten 2015. Familjebostäder planerar att bygga 450 hyresrätter med möjlig inflyttning från hösten 2016.

 

Fakta Sandaletten 1

Kontorsfastighet som planeras att omvandlas till 150 hyreslägenheter och 300 bostadsrätter med inflyttning 2016.