17 maj 2024
tisdag, 08 april 2014 18:14

Datscha: Stark inledning i Göteborg

Skrivet av 
alt

Max Barclay, vd för Newsec Sweden.

 

Göteborgs fastighetsmarknad fick en positiv inledning på året. Under första kvartalet stod Göteborg för 15 procent av landets totala transaktionsvolym, 4,1 Mdr kr, vilket är en rejäl ökning i jämförelse med samma period föregående år då siffran endast var 1,6 procent. Detta enligt Datscha som tillhandahåller webbaserad fastighetsinformation.

 

En av anledningarna till den stora ökningen i Göteborgsområdet är Volvokoncernens försäljning av en portfölj på 1,8 Mdr kr till Söderport Fastigheter som samägs av Hemfosa och Sagax. Försäljningen omfattade 900 000 kvm mark med större andelen fastigheter placerade i Torslanda, Göteborg, cirka 189 000 kvm lager-/lätt industrilokal samt kontorslokaler om 111 000 kvm. Förvärvet är dock villkorat av godkännande från Konkurrensverket och beräknas ske under april 2014.

 

– Den starka avslutningen på föregående år och nu även en stark inledning på 2014 visar att svenska fastigheter fortsatt är attraktiva investeringar. Fastigheter i bästa lägen har alltid varit intressanta för investerarna men vi ser en klassisk marknadsutveckling där riskviljan och fokus flyttas till de mer sekundära segmenten som ytterområden och regionstäder, säger Max Barclay, vd för Newsec Sweden.

 

Datscha följer även säljrådgivarnas marknadsandelar för Göteborgsmarknaden. För första kvartalet toppades statistiken av CBRE som har en andel på hela 61 procent, mycket tack vare Volvokoncernens försäljning. Savills kom tvåa med 20 procent, följt av Tenzing på närmare 9 procent och Leimdörfer på drygt 6 procent.