17 maj 2024
tisdag, 08 april 2014 18:17

Stimulans behövs för fler studentbostäder

Skrivet av 
alt

Chris Österlund, vd på SSSB.

 

Den akuta bristen på studentbostäder gör det svårt att locka studenter och rekrytera högutbildad arbetskraft till Stockholmsregionen – detta hämmar Stockholmsregionens tillväxt och utveckling. Det framgår av rapporten ”Fler studentbostäder – en förutsättning för Stockholm som kunskapsregion” som Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) presenterade i går.

 

Bristen på studentbostäder i Stockholmsregionen är nu akut: det finns 80 000 studenter, men endast 12 000 studentbostäder. Samtidigt har nyproduktionen stått stilla sedan 2007, då det statliga investeringsstödet för studentbostäder togs bort.

 

– Kostnaden för dagens nyproduktion är orimligt hög. De få studentbostäder som trots allt byggs får väldigt hög hyra. Utan statliga stimulanser läggs hela bördan på våra studenter, och det är inte rimligt. Politikerna har ett ansvar för att skapa förutsättningar för att få igång byggandet av fler studentbostäder. Det är inte bara en bostadspolitisk fråga, utan en fråga om tillväxt och utveckling av Stockholm som kunskapsregion, säger Chris Österlund, vd på SSSB.