17 maj 2024
torsdag, 10 april 2014 11:15

Tengbom ritar om Östermalms saluhall

Skrivet av 
alt
Den tillfälliga Saluhallen på Östermalms torg. Bild Tengbom arkitekter

 

alt

Paviljong Östermalms torg. Interiör. Visionsbild Tengbom arkitekter

 

alt

Visionsbild Riddaren 13, grannfastighet till Östermalmshallen. Illustration: Tengbom Arkitekter

 

Genom åren har Östermalms saluhall fått skyndsamma tekniska upprustningar. Men nu går det inte längre. Fastigheten är i så dåligt skick att risk finns att den inom ett par måste stängas helt. Därför har Stockholms stad beslutat att bygga om och utöka saluhallens 4 000 kvm med ytterligare 2 000 kvm till priset av 635 Mkr.

 

Ett problem genom åren har varit att besöksentrén på Östermalmstorg även har använts som entré för varutransporter. I ett samtal med Jan Lind, projektledare på Fastighetskontoret, berättar han att en ny entré för varor kommer att skapas på Nybrogatan.

 

Planerad flytt av hyresgäster till en tillfällig saluhall sker i september 2015. Den tillfälliga saluhallen byggs i enkla men billiga material på Östermalmstorg och kommer att ha en hög standard vad gäller design. Byggstart för den tillfälliga saluhallen sker under hösten 2014. Saluhallens byggstart sker sommaren 2015 med planerad invigning hösten 2017.

 

Det var under år 2012 som Tengbom arkitekter fick uppdraget att utveckla och renovera Östermalmshallen.

 

– Det här uppdraget är ett stort och ansvarsfullt projekt för oss på Tengbom både vad avser själva utvecklingen och upprustningen som gestaltningen av den tillfälliga saluhallen på torget.  Östermalmshallen är en institution för många Stockholmare. En historisk miljö som kräver stor varsamhet och i vårt uppdrag ingår att återställa hallen till sin forna glans och samtidigt som nya nödvändiga tekniska funktioner ska installeras, säger Mark Humphreys, uppdragsansvarig arkitekt hos Tengbom.

 

Östermalms saluhall invigdes i november 1888. Arkitekterna bakom Östermalms Saluhall var Isak Gustaf Clason och Kasper Salin, herrar som även stod för den komplicerade inre gjutjärnskonstruktionen.