4 maj 2024
onsdag, 18 juni 2014 13:43

Spännande nya former i Gasverket

Skrivet av 
alt
En kvartersfastighet som JR ska uppföra.

 

alt

Spårvägsmuseet får nya lokaler i Gasverksområdet.

 

alt

Den nya skolan för 900 elever i Gasverksområdet.

 

alt

Borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Planerna för Gasverket i Norra Djurgårdsstaden konkretiserades vid exploateringsnämndens sammanträde den 12 juni. En skola med plats för 900 elever, en idrottshall och förskola kommer att byggas i Gasverket och ett nytt bibliotek planeras ligga i en av de befintliga byggnaderna. Gasklocka 5 kommer att utvecklas till en spektakulär kontorsbyggnad i fem våningar.

 

– Det är viktigt att det finns en väl fungerande närservice i området. För att klara alla ambitiösa mål om en hållbar stadsdel är bra närservice en viktig faktor. Om tio år kommer 6 000 nya bostäder att stå klara i närheten och Gasverket blir det deras stadsdelscentrum, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

– Vi kommer att bevara och fylla de kulturhistoriska byggnaderna i Gasverket med spännande innehåll och en skapa en mötesplats som alla stockholmare kan ta del av. Den högkvalitativa arkitekturen och det kulturarv som finns i området ska bevaras, samtidigt som vi kompletterar med nya moderna byggnader som anpassas till områdets struktur, säger borgarrådet Joakim Larsson (M).

 

I september 2013 tecknade JR Kvartersfastigheter ett avtal om tidig markreservation med Stockholms stad med avsikt att som exploatör driva arbetet med utvecklingen av gasverksområdet. JR Kvartersfastigheter hade utvalts i en omfattande process för att omvandla Gasverksområdet till ett nytt centrum med service och kultur i stadsutvecklingsområdet.

 

Den aktuella anvisningen för bostäder kommer att kompletteras med den övriga exploatering av bostäder som planeras i etappen Gasverket. Hittills har det markanvisats för cirka 1700 hyresrätter, 1900 bostadsrätter och 460 studentbostäder i Hjorthagen.

 

I Gasverket planeras cirka 150 lägenheter ovan på JR Kvartersfastigheters kommersiella ytor i nybyggnadsrätterna och cirka 25 i de gamla

byggnaderna och cirka 50 i hus E.

 

Totalt har inflyttning skett i cirka I 700 lägenheter.

 

Från den 20 maj till 1 juli pågår ett samråd kring Gasverket Västra, där staden tar in synpunkter på detaljplanen.

 

Invigning av Gasverket sker 2018/2019.