20 april 2024
tisdag, 02 september 2014 13:47

Skanska byter stort med Alecta

Skrivet av 
alt

Alecta köper nybyggda kontorsytor av Skanska på Kungsholmen.


alt
Framtidsvision av Snäckan 8 i centrala Stockholm. Bild: 3XN

 

Skanska säljer genom bolagsaffär resterande del av kontorsprojektet Entré Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm till Alecta för ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,7 Mdr kr. I samband med försäljningen köper Skanska också tomträtten till kv Snäckan 8 vid Tegelbacken i centrala Stockholm av Alecta för cirka 650 Mkr.

 

– Vi är mycket glada över denna bytesaffär med Alecta. Intresset för Entré Lindhagen på marknaden har varit väldigt stort. Anledningen till att vi valde att gå exklusivt med Alecta var att vi fick möjlighet att förvärva en intressant projektmöjlighet i ett av Stockholms mest attraktiva lägen, säger Caroline Arehult, vd Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Fastigheten Entré Lindhagen förvärvades 2008 och en ny detaljplan för både kontor och bostäder arbetades fram. Kontorsprojektet Entré Lindhagen är uppdelat i två kontorsfastigheter och färdigställdes i början av året. Den ena fastigheten, vars yta omfattar huvuddelen av Skanskas nya huvudkontor såldes till Invesco Real Estate i våras. Den andra fastigheten som nu säljs har en uthyrningsbar yta om cirka 37 000 kvm och är fullt uthyrd till Nordea, Skanska och Ballbreaker.

 

Tomträtten, Snäckan 8 inrymmer idag cirka 17 000 kvm kontor som är uthyrda till KPMG.

 

– Genom bytesaffären har vi reducerat projektrisken i vår fastighetsportfölj och samtidigt förstärkt vår närvaro på Västra Kungsholmen. Vi är mycket nöjda med förvärvet av den större delen av Entré Lindhagen och fastigheten passar väl in i vår strategi att äga moderna kontorsfastigheter i bra lägen i Stockholm, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.