18 april 2024
måndag, 13 oktober 2014 16:05

MER: Svanenmärkt i Fatburen

Skrivet av 
alt

MERs arkitekter sätter nu identiteten för Miljömärkning Sverige i Fatburen på Södermalm.

 

alt

Gert Wingårdh ritade ombyggnaden och påbyggnaden av den gamla Korvfabriken på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

 

MERs arkitekter sätter nu identiteten på när Miljömärkning Sverige flyttar till ett nytt kontor, om 1 000 kvm, i Fatburen på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

 

Svanenmärkning finns idag på allt från kaffefilter till möbler, så helt naturligt är Miljömärkning Sveriges nya kontor Svanenmärkt så långt det bara går. Bra för miljön och bra för varumärket.

 

Till medarbetarna på Miljömärkning Sverige som utvecklar Sveriges mest kända miljömärkning, har arkitekterna hos kontorsspecialisten MER skapat ett aktivitetsbaserat kontor med tydligt miljöfokus.

 

Företaget som ansvarar för symbolerna Svanen och EU Ecolabel heter egentligen Miljömärkning Sverige. En organisation som ska hjälpa konsumenter att välja miljövänliga alternativ bland produkter och tjänster, och som naturligtvis vill  ligga i framkant även i sin egen arbetsmiljö.

 

Kaxig design

Nu har Miljömärkning Sverige blivit hyresgäst i Fatburen, Stockholm, en fastighet med ambitionen att bli miljöklassad. Det nya kontoret är både en arbetsplats och ett varumärkesbyggande showroom, med Svanen-märkta möbler som förstahandsval i inredningen. Förutom ett tydligt miljöfokus, lyfter designkonceptet fram en lite kaxig attityd som bottnar i att företaget gärna sticker ut hakan i miljödebatten, men med en bas av lugn och trygg expertis.

 

– Miljömärkning Sverige är en mycket medveten kund som ställer höga krav. Det här har varit ett utvecklande projekt som tvingat oss att tänka i nya banor, säger Ola Hermansson, ansvarig arkitekt från MER som tillsammans med arkitekt Tina Anundi ansvarat för utformningen av kontoret. 

 

Aktivitetsbaserat kontor

I de nya lokalerna har Miljömärkning Sveriges medarbetare även bytt arbetssätt. Kontoret är utformat för aktivitetsbaserat arbete, med zoner för olika nivåer av aktivitet. Medarbetarna har inga fasta platser, utan väljer var det är mest lämpat att jobba för stunden: I en aktiv öppen del, i soffan eller i biblioteket till exempel. MER har även haft ansvar för att lotsa företaget in i ett förändrat arbetssätt.

 

I en kommentar kan sägas att kv Fatburen 5, ombyggd och påbyggd efter ritningar av Gert Wingårdh, nu trots allt finns i trygga händer då fastighetsägaren är Aareal Bank via Myrtleville AB i likvidation.

 

Våren 2001 förvärvade Atrium Fastigheter och Fabege Fatburen av KF Fastigheter och Wihlborgs. Sedan sålde de nya ägarna i februari 2005 Fatburen, omfattande 48 000 kvm för 1 950 Mkr till danska Keops. Sedan rekordsålde Keops och Ole Vagner Fatburen till irländska Vico Capital för 2,66 Mdr kr i juni 2011.

 

Vico Capital som blev nödlidande tvingades sälja fastigheten till långivaren Aareal Bank för 1 krona. Sedan sattes Vico Capital med advokaten Brian O’Donell i konkurs år 2012.

 

Fatburen, som på fornsvenska betyder Skattkammare, förvaltas på Areals uppdrag av Crown Management och JLL.