21 april 2024
måndag, 22 december 2014 20:49

St John och SSARK utvecklar Stadsbiblioteket

Skrivet av 
alt

Brittiska Caruso St John Architects ska tillsammans med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor (SSARK) rusta och utveckla stadsbiblioteket i Stockholm.

 

Nu har en arkitekt handlats upp för att utveckla och rusta upp Stadsbiblioteket i Stockholm. Det blir brittiska Caruso St John Architects, som tillsammans med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor (SSARK) får uppdraget.

 

Upphandlingen har föregåtts av en prekvalificeringsrunda, vilket innebär att bara de mest kvalificerade arkitekterna erbjöds att lämna anbud (totalt fem kontor). De kvalifikationer som krävdes var bland annat erfarenhet av biblioteksverksamhet och arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Överklagandeperioden pågår till och med den 30 december 2014.

 

Stockholms Stadsbibliotek, vars huvudbyggnad ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1928, är ett av den moderna svenska arkitekturens stora verk – känd även internationellt. Uppdraget till Caruso St John Architects handlar om att titta på samtliga lokaler som ingår i fastigheten Spelbomskan 16, vilket innebär huvudbyggnaden, annexet och bazarerna. Ingen yttre utveckling planeras utan fokus ligger på invändig utveckling.

 

– Vår bedömning är helt enkelt att Caruso St John Architects är mest kvalificerade för uppdraget. De har en erkänd kompetens av arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och med publika byggnader innehållande kulturell verksamhet. Det handlar till exempel om gallerier, konsthallar, museer, bibliotek och kyrkor, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

 

En förutsättning för upprustning och utvecklingen av Stadsbiblioteket är de politiska besluten. Ett inriktningsbeslut planeras till våren 2015. Preliminärt kan arbetena komma igång 2017 och vara klara 2019.