25 april 2024
onsdag, 14 januari 2015 18:33

Kortedala torg får gemenskapsboende

Skrivet av 
alt

White står för formgivningen av Lyktan i Kortedala.

 

Familjebostäder bygger nytt vid Kortedala torg efter att ha fått en markanvisning med ett ovanligt inslag – en stor del av det nya huset ska nämligen vara gemenskapsboende

 

Platsen är torgets östra sida. Här finns en byggrätt i en äldre detaljplan enligt vilken huset kan bli cirka 50 meter högt och rymma 50-60 lägenheter. En förutsättning i projektet, där Familjebostäder samarbetar med White arkitekter, är att byggherren ska samverka med föreningen Boihop och att gemenskapsboendet ska blockhyra 40-50 lägenheter. I huset ska också finnas gemensamma ytor som kök, allrum, gästrum och liknande.

 

– Det här blir en spännande utmaning för oss. Vi har värdefull erfarenhet från gemenskapsboendet Majbacken, som blockhyr av oss i Majorna. Det är också en fördel att vi planerat samarbeten med andra bogemenskaper de senaste åren, säger Familjebostäders nybyggnadschef Micael Jansson.

 

White har ritat ett högrest punkthus med en upplyst takvåning och en färgrik ljusslits. Huset har arbetsnamnet ”Lyktan”, en flirt med en klasisk Kortedalasymbol, 50-talskiosken Lyktan. Ambitionen i projektet är att skapa en mötesplats och ett fint komplement till ett levande torg.

 

I husets bottenvåning finns verksamhetslokaler med kafé, servicebutik eller något annat som blir ett värdefullt tillskott till utbudet i området. Mindre balkonger kompletteras av en takterrass som framhäver gemenskapen och samvaron i huset.

 

Familjebostäder planerar, förutom Lyktan i Kortedala, ytterligare tio projekt i Göteborg med sammanlagt drygt nya 1.000 hyresrätter.