30 april 2024
torsdag, 22 januari 2015 19:43

Hemfosa köper för 1,5 Mdr i Norge

Skrivet av 
alt

Klaus-Anders Nysteen, vd för Entra.

 

alt

Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Hemfosa Fastigheter bedömer att det finns intressanta affärsmöjligheter i Norge inom samhällsfastigheter – det strategiskt viktigaste segmentet i Hemfosas portfölj. Bolaget tar nu ett första steg in på den norska marknaden genom förvärv av sex samhällsfastigheter i Osloregionen för motsvarande cirka 1,5 Mdr kr. Säljare är Entra ASA med norska staten som största ägare. Tillträde sker senast den 27 februari 2015 med ekonomiskt tillträde per den 1 januari 2015. Förvärvet är villkorat av finansiering.

 

De förvärvade fastigheterna finns i kommunerna Skedsmo, Moss och Fredrikstad i den östra delen av Oslo-området. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 63.000 kvm och hyresgästerna är till 100 procent statliga verksamheter med högskola, rättsväsende och polismyndighet som största hyresgäster. Samtliga fastigheter är fullt uthyrda och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, är 9,7 år.

 

– Vi bedömer att det finns goda möjligheter för Hemfosa att utvidga verksamheten till Norge inom ramen för nuvarande strategi. Förvärvet från Entra utgör en mycket bra plattform att växa vidare utifrån. Vår ambition är att under 2015 utvärdera ytterligare förvärv i Norge att komplettera vår samhällsportfölj med, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

För Entras del innebär genomförs försäljningen på en prisnivå som är 17 procent över bokförda värden vid utgången av det tredje kvartalet ifjol.

 

I en kommentar till försäljningen säger Klaus-Anders Nysteen, vd för Entra, att försäljningen av dessa fastigheter innebär att bolaget har kommit ett långt stycke i renodlingen av sin portfölj.

 

– Framöver ska vi koncentrera oss på vår strategi att vidareutveckla Entras ledande position på kontormarknaderna i de fyra största städerna i Norge, säger han.