27 april 2024
onsdag, 04 februari 2015 19:43

Blackstone säljer Valad Europe till Cromwell

Skrivet av 

alt

Martyn McCarthy, styrelseordförande för Valad Europe.

 

Blackstone, som har ägt Valad Europe i fyra år, har sålt företaget till den australiensiska fastighetsreiten Cromwell Property Group. Köpeskillingen anges till 145 MEUR. Blackstone köpte Valad Europe från moderbolaget Valad Property Group, en grupp som idag har ett börsvärde om cirka 1,8 miljarder euro.

 

Försäljningen har varit mycket konkurrensutsatt under de senaste sex månaderna.

 

Köpeskillingen motsvarar en EBITDA-multipel om cirka 6,4 gånger. EBITDA (Enterprise value/Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization).

 

Cromwell har i affären ingått ett villkorat avtal om aktieöverlåtelse med Blackstone Real Estate Partners VI, som är majoritetsägare, samt med Valad Europe ledning, som även äger en andel. Avtalet är föremål för myndighetsgodkännande.

 

Cromwell, som är en av Australiens ledande reiter, värdesätter den unika storleken och bredden på Valad Europes plattform liksom den lokala erfarenheten bland företagets investerings- och kapitalförvaltningsteam. Efter det genomförda förvärvet kommer Valad Europe fortsätta att vara inriktat på att leverera hög avkastning på sina befintliga mandat, samt öka sin verksamhet i hela Europa samt diversifiera sin investeringsbas globalt.

 

Valad Europe kommer att fortsätta drivas av samma ledningsgrupp, ledd av Martyn McCarthy, styrelseordförande.

 

Förvaltningen av tillgångar om cirka 5,3 miljarder euro gör att Valad Europe förser Cromwell med en integrerad europeisk plattform som kompletterar reitens befintliga kapitalförvaltning i Asien.