3 maj 2024
söndag, 08 februari 2015 17:17

Tillfällig saluhall på Östermalmstorg

Skrivet av 
alt

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg beräknas kunna öppna för verksamhet den 1 februari 2016. Bild: Tengbom Arkitekter

 

I fredags genomfördes ett ”första stenlyft” för en tillfällig saluhall på Östermalmstorg. Det var Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden och Ulf Elmquist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening, som på detta sätt manifesterade att arbetena nu är i gång.

 

Stockholms stad ska rusta upp och vitalisera Östermalms saluhall, bland annat genom att återskapa den ursprungliga stjärnformiga planlösningen från 1888. Under renoveringstiden kommer handlarna i Östermalms saluhall att bedriva sin verksamhet i en tillfällig saluhall på Östermalmstorg.

 

– Den tillfälliga saluhallen får en spännande gestaltning och blir upplyst och inbjudande, vilket kommer att tillföra hela närområdet liv och trygghet under tiden som ordinarie saluhall håller stängt, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör, Stockholms stad.

 

– En tillfällig saluhall är en bra lösning för att vi handlare ska kunna fortsätta verka tillsammans i en saluhall under hela renoveringstiden, samtidigt som kunderna inte behöver åka någon annanstans för att handla, säger Ulf Elmquist, ordförande Östermalmshallens företagarförening.

 

Den nya tillfälliga saluhallen har ritats av Tengbom arkitekter och blir 1.800 kvadratmeter (58 x 34 meter i omkrets och 9 - 11 meter hög). Byggnaden är i trä och kommer att hålla hög arkitektonisk standard för att vara tillfällig, samtidigt som den byggs i kostnadseffektiva och miljövänliga material.

 

Med förberedande markarbeten och ledningsomdragningar kommer det att ta ett år att uppföra byggnaden. Den tillfälliga saluhallen beräknas kunna öppna för verksamhet den 1 februari 2016.