29 april 2024
torsdag, 05 mars 2015 18:26

Uppsalas nya kraftvärmeverk klart 2018

Skrivet av 
alt
Snart börjar Uppsala nya kraftvärmeverk byggas. Det största som Vattenfall någonsin byggt.

 

Uppsalas nya kraftvärmeverk med en effekt om 90 MW, ska stå klart år 2018. Investeringskostnaden för Vattenfall beräknas till 2 Mdr kr, vilket blir det största kraftvärmeverk som Vattenfall någonsin byggt. Det var Liljewall Arkitekters bidrag ”Aros Reflecta” som vann tävlingen för Vattenfalls nya kraftvärmeverk i Uppsala under våren 2014. Men det är först nu som Vattenfall har tagit ett definitivt beslut om ett genomförande av det omfattande projektet med en stor byggnad med en maxhöjd om 60 meter och en skorsten om cirka 100 meter.


 

Den eniga tävlingsjuryn menade att Liljewalls förslag samverkade väl med Uppsalas stadssiluett. Det vinnande bidrag utsågs i konkurrens med fyra andra bidrag.

 

Vattenfall Värme Uppsala förser 9 av 10 bostäder samt affärer och lokaler med fjärrvärme i Uppsala stad. Basen för fjärrvärmeproduktionen är avfallsförbränning som samtidigt med fjärrvärmen även producerar el, ånga och fjärrkyla.

 

Det nuvarande kraftvärmeverk i Uppsala har varit i drift i 40 år och behöver ersättas med en ny effektivare anläggning som ska använda förnybart träbränsle istället för torv.

 

Liljewall har ritat många kraftvärmeverk, bland annat i Göteborg (GobiGas steg 1 och steg 2), Torsvik, Högdalen, Kristinehed, Lillesjö, Oskarshamn, Riskulla och Växjö.