29 april 2024
onsdag, 11 mars 2015 17:12

ETTELVA ritar två resecentrum

Skrivet av 
alt

Idé- och gestaltningskonceptet för Bålsta C. Bild: ETTELVA Arkitekter + LAND


 

Nya stationsbyggnader planeras i Strängnäs och i Bålsta och ETTELVA arkitekter har tilldelats uppdraget att rita dem. I Strängnäs omvandlas stationsområdet för att underlätta tillgänglighet och förbättra service för pendlare och övriga resenärer. Stationsbyggnaden kommer att byggas över ett nytt dubbelspår och rymma vänthall, kafé, toaletter och kiosk. Omvandlingen av stationsområdet kommer också ge säkrare passage mellan bussar, tåg och garage. Arbetet påbörjas omgående och projektet beräknas vara färdigställt hösten 2017. ETTELVA:s uppdragsgivare är NCC.


I Bålsta planeras ett resecentrum, som en del av den övergripande omvandlingen av Bålsta från tätort till stad. Tillsammans med Magnolia Bostad har ETTELVA tagit fram förslaget som vann markanvisningen för två kvarter vid stationsområdet och resecentrumet. Kvarteren har gestaltats utifrån enkla grundvolymer som får en lekfull fönstersättning och olika takriktningar för att skapa variation i stadsbilden. Samtidigt har de komplexa höjdskillnaderna i området tagits om hand. Uppdraget består av cirka 26.000 BTA.


ETTELVA har tidigare tagit fram ett idé- och gestaltningskoncept för Bålsta centrum på uppdrag av Håbo kommun och har dessutom nyligen påbörjat arbetet med första etappen av planarbetet i Bålsta.


– Det är fantastiskt roligt att få vara med och utveckla Bålsta ända från idé- och gestaltningskoncept till detaljprojektering. Resecentrumet är en bärande förutsättning för att kunna omvandla Bålsta från bilburen tätort till stad och att få gestalta det är särskilt spännande, säger Mats Marnell, uppdragsansvarig arkitekt för markanvisningstävlingen på ETTELVA.