18 maj 2024
måndag, 28 december 2015 19:23

Pangea: Glödhet fastighetsmarknad

Skrivet av 
alt
Den nordiska transaktionsmarknaden ökade med 36 procent från 2014 till 2015.

 

alt

Mikael Söderlundh, chef för forskning och partner på Pangea Property Partners.

 

alt

Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

 

Enligt Pangea Property Partners kommer transaktionsvolymerna på den nordiska fastighetsmarknaden under 2014 att uppgå till nästan 40 miljarder euro 2015. Det är den högsta siffra som någonsin registrerats.

 

– Den nordiska fastighetsmarknaden är glödhet just nu. Det finns köpare i alla segment, och i många affärer ser vi rekordpriser, säger Mikael Söderlundh, chef för forskning och partner på Pangea Property Partners.

 

Den nordiska transaktionsmarknaden ökade med 36 procent från 2014 till 2015. Tillväxten var särskilt stark i Norge och Danmark, där transaktionsvolymerna har fördubblats från förra året. Den finska transaktionsmarknaden hade volymökning om 30 procent. Sverige noterade en mindre nedgång 2015, men är fortfarande regionens största transaktionsmarknad.

 

För Norden som helhet under 2015 är volymerna högre än under de tidigare rekordåren 2006 och 2007. När det gäller de nationella marknaderna, är transaktionsvolymer för Norge och Finland är på rekordnivåer.

 

Tillväxten i transaktionsvolymer drivs av internationella investerare. Gränsöverskridande transaktioner stod för drygt 35 procent av den nordiska volymen 2015, vilket är den högsta siffran sedan finanskrisen. Sex av de tio största affärerna hade en internationell köpare.

 

– Internationella investerare finna värde i Norden, och de lockas av marknadens storlek och likviditet. Under de senaste åren har Norden stått för 13-15 procent av den totala europeiska transaktionsvolymen, och den siffran kan bli ännu högre för 2015, säger Mikael Söderlundh.

 

Rekordlåga räntor och en stark efterfrågan från investerare har satt ytterligare press nedåt på avkastningsnivåer.

Objekt i CBD köps idag på en direktavkastning under 4 procent inom segmenten kontor, handel och hotell.

 

– Det makroekonomiska klimatet gynnar nu fastigheter, vilket resulterar i en rekordhög omsättning. Vi förväntar oss att den höga transaktionsaktiviteten håller i sig även under 2016 med betydande kapitalinflöden till den nordiska fastighetsmarknaden, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

Pangea har under året genomfört runt 50 affärer till ett samlat fastighetsvärde om nära 7 miljarder euro, vilket gör det till bolagets klart mest aktiva år hittills.

– En viktig händelse under 2015 var även när vi öppnade kontor i London för att kunna bistå våra internationella kunder ännu bättre, säger Bård Bjølgerud.