4 maj 2024
tisdag, 12 januari 2016 13:15

Skandia investerar på Backaplan

Skrivet av 
alt

Fastigheten Backa 170:1 (i förgrunden) på Backaplan i Göteborg ska vidareutvecklas under ledning av Skandia Fastigheter.

 

alt

KF behåller fastigheten Backa 169:1, som ska bebyggas med bostäder.


Skandia Fastigheter köper handelsfastigheterna Backa 170:1 och Backa 172:1 på Backaplan i Göteborg av KF Fastigheter. Tillträde sker i februari och samtidigt startar Skandia ett långsiktigt förnyelsearbete för området. Parterna har enats om att köpeskillingen ska vara konfidentiell. I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.
    

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny mötesplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder.
    

Han fortsätter:
– Göteborgs kommun är mycket positiv till att förädla området och vi ser fram emot att, med utgångspunkt i den fina infrastrukturen och läget, medverka i förädlingen tillsammans med övriga aktörer i området.
    

I Göteborg äger Skandia Fastigheter sedan tidigare bland annat Frölunda Torg innehållande 200 butiker, omgivet av bostäder, sjukhus, kommunfunktioner och med kollektivtrafik som stannar i hjärtat av anläggningen. Dessutom äger och förvaltar Skandia 2.000 lägenheter i Göteborg och har planer på en expansion om 50.000-70.000 kvm butiker och bostäder.
    

För KF Fastigheters del är försäljningen en del av en strategi att fokusera verksamheten på dagligvaruhandel och därmed frigöra såväl kapital som andra resurser för detta ändamål. En detaljplaneprocess för de sålda fastigheterna för centrum, handel, bostäder och kontor är påbörjad. Samtidigt behåller KF en utvecklingsfastighet om 88.000 kvm tomtareal i Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.
    

– Vi är mycket nöjda med att sälja till Skandia Fastigheter, som blir en bra partner till oss i arbetet med att förverkliga visionen om att förvandla Backaplan till en modern och grön stadsdel. Den del vi säljer har stor potential då utveckling av både nytt centrum och bostäder skapar en spännande dynamik i området. Vi kommer att fortsätta att utveckla en detaljplan för bostäder för den del av Backaplan (Backa 169:1), säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.
    

Backaplan är en del av vision Norra Älvstaden som är Europas största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvm. Redan till 2020 ska planeras cirka 30.000 lägenheter och 40.000 arbetsplatser. Backaplan har en central roll i detta jätteprojekt då det är ett av de första områdena i vision som kommer att utvecklas. Dessutom blir Backaplan navet för all kommunikation till och från Norra Älvstaden.