4 maj 2024
fredag, 29 januari 2016 20:34

Newsec: Ökad riskvilja i Finland

Skrivet av 
alt

Juhani Reen, vd för Newsec Advice Oy.

 

Fastighetsinvesterare i Finland har ökat sitt risktagande. Det framgår av årets första marknadsanalys från Newsec. Den ökade riskviljan visar sig främst i en ökad efterfrågan på fastigheter som kräver aktiv utveckling samt att även tomma fastigheter hittar köpare på marknaden just nu.

 

Ett typiskt exempel fastigheter som är intressanta är halvtomma, omoderna kontorsbyggnader, men som ligger i bra områden. Priset på sådan fastighet jämför med modern och fullt uthyrd fastighet i samma läge är generellt sett fyra gånger lägre (1.000 euro/kvm jämfört med 4.000 euro/kvm).

 

Intresset för fastigheter med utvecklingsbehov drivs bland annat av de låga räntorna och av den ökade konkurrensen om objekten. Samtidigt finns utmaningar för utländska investerare som inte har en organisation för fastighetsutveckling i Finland.

 

Dessutom är bankerna ofta ovilliga att ge lån med en hävstång på mer än 50 procent, vilket gör att en stark prisökning inte väntas inom denna sektor.

 

Enligt Newsec släpar den finländska fastighetsmarknaden efter resten av Europa och därför tror konsulten inför 2016 på fortsatt stigande priser och ökande efterfrågan i Helsingforsregionen. Samtidigt spås färre portföljtransaktioner i år, vilket gör att den totala transaktionsvolymen förväntas ligga kvar på 4-5 miljarder euro.

 

Urbaniseringstrenden i kombination med en åldrande befolkning gör att efterfrågan på mindre lägenheter nära stadskärnor ökar, medan större lägenheter i mer perifera lägen blir relativt sett svårare att hyra ut.