28 april 2024
tisdag, 09 februari 2016 11:08

OBOS förstärker sin position i Sverige

Skrivet av 
alt

Daniel Kørberg Siraj, koncernchef för OBOS i Norden, och Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.


Sedan OBOS tog BWG Homes av den norska börsen för drygt ett år sedan har den svenska verksamheten övergått direkt i OBOS ägo. Nu etableras OBOS som varumärke även på den svenska marknaden. BWG Homes AB, med varumärkena Myresjöhus och SmålandsVillan i sin portfölj, förstärker därmed sin position som en stabil och långsiktig partner inom utveckling av bostäder och kommersiella projekt på den svenska marknaden.
    

– Det här är en mycket viktig satsning för OBOS. Den svenska verksamheten står för 40 procent av vår affär inom bostadsutveckling. Ledningen och alla medarbetare i Sverige har gång på gång visat exceptionell handlingskraft och kompetens. Vårt förtroende för dem är stort, säger Daniel Kørberg Siraj, koncernchef för OBOS i Norden.
    

I praktiken är etableringen av OBOS mycket mer än bara ett namnbyte. Bolaget arbetar kontinuerligt med att utveckla värdet till sina kunder. Genom markbolaget OBOS Mark AB förvärvar koncernen mark runt om i landet för utveckling av olika typer av bostäder och samhällsfastigheter. Den svenska verksamheten har under det senaste decenniet breddat sin verksamhet från att vara en renodlad småhustillverkare till att nu också producera flerfamiljshus i flera våningar samt kommersiella fastigheter.
    

– Som en del i OBOS-familjen kan vi ta ett ännu större ansvar. Den långsiktighet och finansiella styrka som OBOS står för ger oss möjlighet att bredda och fördjupa vårt engagemang i samhällsutvecklingen. Det innebär bland annat att vi kan leverera större volymer och ta oss an mer mark att utveckla till nya områden där människor vill bo och leva, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.
    

Småhusleveranser utgör en stor och viktig del av den svenska verksamheten med dotterbolagen Myresjöhus och SmålandsVillan i spetsen. Under de senaste två åren har andelen levererade småhus ökat med cirka 40 procent. Samtidigt ökar andelen flerfamiljsbostäder till att nu stå för ungefär 35 procent av den totala omsättningen. Den svenska koncernen erbjuder boende under såväl äganderätter som bostadsrätter och inom kort även förvaltning av egna fastigheter med hyresrätter och kommersiella verksamheter.
    

OBOS grundades i Oslo 1929 och ägs av sina drygt 390 000 medlemmar. 2014 gjorde koncernen en vinst före skatt om 2,2 miljarder norska kronor.