18 maj 2024
torsdag, 07 april 2016 19:22

Glommen/Lindberg bygger paradvåningar på Östermalm

Skrivet av 
alt

Den gamla funkisbiografen i Paraden 1 omvandlas till borätter.

 

I hörnet Valhallavägen och Erik Dahlbergsgatan på Östermalm i Stockholm ligger byggbolaget Glommen & Lindbergs senaste bostadssatsning. Den sker i fastigheten Paraden 1, en av Stockholms första funkisbiografer uppförd 1932 och ritad av arkitekten Björn Hedvall. Fastigheten ska, i samarbete med inredningsdesignern Monica Förster och arkitekten Andreas Martin-Löf, omvandlas till tolv exklusiva bostadsrätter samt en restaurang.

 

Utmaningen för formgivarna har varit att bevara byggnadens karaktäristiska funkisstil och låta dess sparsmakade och balanserade formspråk prägla såväl ytor som detaljer i de nya lägenheterna och i restaurangen i bottenplan. Restaurangen kommer att drivas i regi av Bockholmsgruppen och öppnar i höst.

 

Glommen & Lindberg har valt att kalla lägenheterna i Paraden 1 för ”Paradvåningar XS”, vilket syftar till bostädernas något färre men välplanerade kvadratmeter. Enligt Andreas Martin-Löf har förutsättningarna för denna typ av boende varit optimala i och med byggnadens ursprung. Biosalongens pelarväggar och balktak ger lägenheterna en spännande karaktär och den täta fönstersättningen har gjort det möjligt att skapa små, kompakta rumsenheter med ordentligt ljusinsläpp.

 

Samtliga lägenheter får dessutom in ljus via ljusgårdar där det även finns möjlighet att odla och plantera växter för de blivande lägenhetsinnehavarna.