20 april 2024
tisdag, 11 oktober 2016 16:00

Svevia bygger ny port till Landvetter

Skrivet av 
alt

Svevia bygger port till Göteborg Landvetter Airport. Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder

 

Med en ökande trafikmängd till Göteborg Landvetter Airport behöver infrastrukturen i området utvecklas. Svevia ska i en totalentreprenad värd 64 Mkr bygga en bro som i sin placering och form också blir en ny port till flygplatsen. Uppdraget omfattar nybyggnation av en 46 meter lång och 20 meter bred spännarmerad bro med tillhörande ramper, cirkulationsplatser samt gång- och cykelväg. För formgivningen svarar Krook & Tjäder.

 

– Det är extra kul att Svevia ska bygga det som blir porten till flygplatsen och en viktig del i utvecklingen för hela området. Vi känner oss inspirerade. Det skall bli roligt att förverkliga en betydande del i Swedavias planer för nya Göteborg Landvetter Airport, säger Anna-Karin Wärn, arbetschef i Svevia.

 

Bron kommer att byggas över Flygplatsvägen som är den enda vägen till flygplatsen, vilket gör att trafiken ska flyta på dygnet runt under hela byggtiden.

 

– Brons främsta funktion är naturligtvis transport men i och med sin placering på uppfartsvägen till flygplatsen blir den också en välkomnande portal till framtidens Göteborg Landvetter Airport, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

 

Genom sin utformning och materialval kommer bron att skapa en elipsformad portal, som särskilt i kvällsbelysning kommer att förstärka intrycket av att vara på väg. Materialvalen i bron domineras av släta betongytor och svart diabas. Svevia kommer inledningsvis att göra en stor urgrävning för att sedan fylla upp och förbereda för vägar och rondeller. Under hösten 2017 ska bron stå klar att tas i bruk.