16 april 2024
torsdag, 24 november 2016 17:01

UBS: Vancouver har världens största bostadsbubbla

Skrivet av 
alt

Vancouver är en kuststad med 0,7 miljoner invånare, belägen i regionen Lower Mainland i British Columbia i det sydvästra hörnet av Kanada. Staden har fått sitt namn från den brittiske kaptenen George Vancouver, som utforskade området på 1790-talet.

 

Vancouver i Kanada har identifierats av den schweiziska banken UBS som det globala finansiella centrum med de mest riskfyllda fastighetsbubblorna. Global Real Estate Bubble Index, som släpptes under tisdagen av UBS, ser på tillståndet för fastighetsmarknaden i utvalda städer runt om i världen och rangordnar dem efter risken för bostadsbubbla.

 

I rapporten konstateras att huspriserna i riskzonen för bostadsbubblor har ökat med nästan 50 procent sedan 2011.

 

UBS säger att för Vancouver blev bostadspriserna opåverkade av den finansiella krisen under 2008 och bostadspriserna fortsätter att stiga trots vikande råvarupriser i Kanada.

 

UBS säger att: ”Under de senaste två åren har bostadsmarknaden gått in en överväxel på grund av en stark efterfrågan på lokala marknader från utländska investerare tillsammans med en expansiv penningpolitik av Centralbankerna. För närvarande är huspriserna i Vancouver klart i otakt med ekonomiska fundamenta, och därför är bubbelrisken där extra stor.

 

I hälarna på Vancouver för bostadsbubbla är London och Stockholm. I rapporten sägs, att med undantag av Milano, har låga räntor i euroområdet, ökat bubbelrisken i alla europeiska städer.

 

Den låga räntan som finns i Europa för att förbättra tillväxten, har bidragit till en överhettning av bostadsmarknaderna. Resultatet har blivit att bostadspriserna i London, Stockholm, München och Zürich har nått nya rekordnivåer.

 

Centralbankerna ökar bubbelrisken

I rapporten noteras också att risken för en fastighetsbubbla har avtagit i Paris och Genève.


Dean Turner, ekonom på UBS Wealth Management, berättade för CNBC under tisdagen att priserna drivs av optimism och kapitalinflöde, men tillade att centralbanker expansiva politik spelade även en viktig en roll:

– En tredje effekt av den expansiva globala penningpolitiken är att världen verkar vara i en period där denna expansiva politik kommer att finnas under en längre tid, tillade Turner.

 

Han förklarade även hur rapporten kom till sina slutsatser:
– När det gäller vad som kategoriserar en bubbla, är det de index som vi använder för Global Real Estate Bubble Index. Så det är inte bara bostadspriserna enskilt, utan vi ser även på hushållens inkomster, hyresnivåer i städerna och i slutändan jämförs alla index med städernas utveckling historiskt.