19 april 2024
tisdag, 20 december 2016 13:12

Fortsatt positivt i Stockholm

Skrivet av 
alt

Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

alt

Stockholm uppvisar en fortsatt stark konjunktur. Foto: Erik G Svensson


Under årets tredje kvartal visade Stockholmkonjunkturen från Stockholm Business Region en fortsatt positiv utveckling. Lönesumman ökade och arbetslösheten fortsatte att minska i både län och stad jämfört med motsvarande kvartal förra året.
    

– Det är mycket glädjande siffror. Stockholm har ett fantastiskt näringsliv med en stark, positiv utveckling som vi är glada och stolta över. Arbetslösheten fortsätter att sjunka och vi ser också att fler jobb skapas, inte minst i IT-branschen där Stockholm har en stark position jämfört med många andra städer i Europa och världen, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).
    

Sysselsättningen i länet ökade mest inom IT-branschen samt företag verksamma inom vård och omsorg. Antalet lediga jobb steg i både länet och i staden stad med antalsmässigt störst ökning bland företag verksamma inom finansiell verksamhet och företagstjänster. Samtidigt ökade antalet varsel i länet men minskade i staden.
    

– Stockholm har en stabil tillväxttakt, mycket tack vare vårt diversifierade näringsliv. Att ha tillväxt spridd över många olika branscher är en viktig nyckel för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, samtidigt som bostadsbyggandet är avgörande för att klara av befolkningsökningen, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.
    

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 36.600 fler invånare varav 11.400 i staden motsvarande befolkningsökningar på 2 respektive 1 procent. Samtidigt påbörjades byggandet av drygt 17.000 lägenheter i länet, varav 6.500 i staden. Detta motsvarade en ökning om 14,4 respektive 44,8 procent.