1 april 2023
fredag, 27 januari 2017 17:14

Riksbyggen ska bygga 250 borätter i Malmfälten

Skrivet av 
alt

Riksbyggens Brf Fjällvyn säljstartas i vår.

 

Riksbyggen har ingått ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna och med utsikt över fjällvärlden. Säljstart sker under årets andra kvartal och inflyttning är planerad till första halvåret 2019.

 

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och samarbetsavtalet med LKAB om nya bostadsrätter i Malmfälten är ett bra exempel på det. Vi vill vara med och vara en av de aktörer som bygger det nya Malmfälten, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Under hösten 2016 startade Riksbyggen ett nytt marknadsområde för att öka bostadsproduktionen i norra Sverige.

 

– Det är väldigt roligt att vi redan nu kan gå ut med konkreta planer för ett så stort samhällsutvecklingsprojekt som det i Malmfälten. Det finns en stor efterfrågan på nya bostadsrätter i Malmfälten och här har Riksbyggen möjligheten att vara en viktig aktör i samhällsomvandlingarna, säger Lars Lundgren.

 

Samarbetet innebär att LKAB säljer mark till Riksbyggen som i sin tur utvecklar attraktiva och hållbara bostäder i Kiruna och i Gällivare.

 

– Vi måste se till att det byggs bostadsrätter för att kompensera för de bostäder som avvecklas. För att LKAB ska lyckas med samhällsomvandlingarna är det viktigt att hitta samarbetspartners som ser möjligheter och vill bygga bostäder i Malmfälten, och vi är glada över att ingå ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen, säger Mikael Westerlund, chef för beställarorganisationen vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

 

I takt med samhällsomvandlingen i Kiruna kommer flera av de bostadsrättsföreningar som Riksbyggen förvaltar idag att rivas. Detta medför att försäljningen av de nyproducerade bostadsrätterna delvis kan komma att ske utanför Riksbyggens gängse regelverk. Exempelvis kommer bostadsrättshavare i Riksbyggens andelsägande föreningar och som direkt påverkas av samhällsomvandlingen få företräde till Riksbyggens nyproducerade bostäder.