19 april 2024
onsdag, 01 mars 2017 17:45

Datscha: All Time High för handelsfastigheter

Skrivet av 
alt
Kristina Andersson, analyschef hos Datscha.

 

Datscha har, i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), även tagit fram statistik över transaktionsvolymerna för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden. Av statistiken framgår att intresset för handelsfastigheter har ökat kraftigt och är nu på all-time-high sedan finanskrisen.

 

– Handelssegmentets totala transaktionsvolym för 2016 hamnade på nära hela 40 Mdr kr. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2015 och den största volymen sedan finanskrisen 2008, säger Kristina Andersson, analyschef hos Datscha.

 

Det som möjliggör tillväxten är framförallt den kraftiga befolkningstillväxten i Sverige. Storstadslänen svarade för 55 procent av den totala transaktionsvolymen för handelsfastigheter, varav Stockholms län för 21 procent. Noterbart är att volymen för Stockholms län minskade med hela 22 procent jämfört med föregående år.

 

Under 2016 färdigställdes 200.000 kvm ny yta i köpcentrum. Ett trendbrott är att endast en femtedel av denna yta tillkom i storstadslänen, som annars varit drivande i utvecklingen. Totalt planerades det för 2,6 miljoner kvm ny handel, vilket motsvarar 26 Mall of Scandinavia. Av dessa 2,6 miljoner kvm bedöms dock endast 1,4 miljoner kvm bli verklighet, eftersom många projekt ställs in av olika skäl.

 

Kartläggningen visar även på att intresset för att etablera handel i externa lägen fortsätter att öka samtidigt som utökning av befintliga handelsplatser sker i allt större utsträckning än nyetableringar.

 

Köpcentrumdatabasen SSCD är samarbete mellan Datscha, HUI Research och NSCS.