19 april 2024
tisdag, 05 september 2017 14:07

Multigrid uppför datahall i Kista

Skrivet av 
alt
Multigrids nya datahall som ska byggas i Kista kommer att få ett modernt uttryck samtidigt som anläggningen uppfyller högt ställda krav på säkerhet och tillförlitlighet. Anläggningen ska vara klar för inflyttning den 1 januari 2019.

 

Multigrid Data Centers har säkrat förutsättningar för att uppföra en 5 MW datahall i Kista Science City. Under sommaren har Multigrid nått överenskommelser med Stockholms stad om markanvisning och Ellevio respektive Fortum Värme om nödvändig energiförsörjning för datahallen.

 

Multigrids anläggning kommer att vara den första i sitt slag. Den är lokaliserad och designad för att dra största möjliga nytta av kommersiell värmeåtervinning. Detta ger fördelar både till datahallskunderna som får lägre kostnad och till Stockholms invånare som får en större andel återvunnen energi i fjärrvärmenätet.

 

– Kista är en av Europas viktigaste kluster för teknik- och IT-företag samtidigt som möjligheterna för värmeåtervinning i stor skala gör platsen unik för att kunna bygga gröna datahallar, säger Mattias Ganslandt, vd Multigrid

 

Stockholms stad, Fortum Värme, Ellevio, Stockholm Business Region och Stokab har sedan årsskiftet arbetat för att etablera Stockholm som en världsledande plats för gröna datahallar. Multigrid räknar med att den värmeåtervinning datahallen bidrar till att fjärrvärmenätet på några års sikt kommer att uppgå till 30 miljoner kWh per år. Det motsvarar den genomsnittliga värmeförbrukningen för drygt 4.300 svenskar.