12 maj 2024
torsdag, 07 september 2017 12:32

Storbråk om Douglas köp av en skogsfastighet

Skrivet av 
alt
Frågan blir om Douglas får förvärva den tidigare fotbollsstjärnan Klas Ingessons skogsfastighet Bjärkefall i Östergötland. Fastigheten ligger i glesbygd och då krävs det att Douglas mantalskriver sig på fastigheten för att Länsstyrelsen ska bevilja förvärvstillstånd.

 

Finansmannen och greven Gustaf Douglas har hamnat i en stor tvist om en skogsfastighet i Kinda i södra Östergötland. I ena ringhörnan står lokala skogs- och jordbrukare, i den andra finns greve Douglas, finansman, utbo och storskogsägare, skriver Lantbrukets Affärstidning ATL och Dagens PS. Domare i matchen är Länsstyrelsen som avgör vem som ska få äga och bruka skogen. Gustaf Douglas har skrivit på ett kontrakt för att köpa den tidigare fotbollsstjärnan Klas Ingessons skogsfastighet Bjärkefall, som är på 900 hektar och ligger i Kinda och Ydre kommuner.

 

Priset uppges vara 101 Mkr och Douglas skogsaffär har väckt upprörda känslor bland lokala politiker och markägare. Nu väntar parterna på Länsstyrelsens besked om vem som ska äga och bruka skogen.

 

Fastigheten ligger i en glesbygd. Det innebär att det krävs förvärvstillstånd för att få lagfart. Nu protesterar ortsborna mot att Douglas vill lägga beslag på marken.

 

– Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen, säger Hans Måhagen, ordförande för kommunstyrelsen i Kinda, till ATL.

 

Måhagens önskan är att skogsfastigheten säljs till lokala entreprenörer och både Kinda och Ydre kommun är remissinstanser inför länsstyrelsens beslut och det har inkommit remissvar från båda kommunerna.

 

Kinda kommun avkräver Gustaf Douglas svar på om han tänker bosätta sig på gården och hur byggnadsbeståndet ser ut.

 

Gustaf Douglas äger sedan tidigare skogsmark i regionen. Han äger även och förvaltar Boxholms Skogar AB där Eric Carpholm, tidigare vd på Boxholms Skogar och tillika kontaktperson för ansökan om förvärvstillstånd, säger till ATL att ”Gustaf Douglas är en långsiktig ägare och ingen behöver vara rädd för att få honom till granne”.

 

Enligt Eric Carpholm har den kände finansmannen och greven för avsikt att ta den aktuella skogsfastigheten i anspråk för permanent- och fritidsboende.

 

Anders Eliasson, handläggare på länsstyrelsen, uppger för ATL att myndigheten inte haft så stor uppståendelse kring en affär på tio år. Han förklarar också att det är ovanligt att privatpersoner får avslag på sin ansökan om förvärvstillstånd.

 

En grupp markägare hävdar samtidigt att de vill köpa fastigheten för samma summa som Gustaf Douglas erbjudit; de menar att det går att ifrågasätta Douglas köp eftersom den förmögne greven med familj sedan tidigare äger mycket mark i området.

 

I en kommentar kan sägas att Douglas gjorde år 1998 en av Sveriges största förvärv av skogsfastigheter någonsin då han gjorde ett stort skogsförvärv av Skanska och Förvaltnings AB Wasatornet. Affären omfattade Skanskas samlade skogstillgångar med tillhörande rörelser i dotterbolagen Boxholms Skogar, Gusum Skogar, Bark & Warburgs samt Örmo Skogar, ett skogsinnehav om stora 48.000 hektar. Priset var cirka 1,4 Mdr kr, vilket gav Skanska en realisationsvinst om cirka 1,1 Mdr kr före skatt. Detta skogsinnehav har sedan år 1998 mångdubblats i värde. TM