4 juni 2023
måndag, 11 december 2017 14:57

Buchardt bygger världens högsta trähus om 80 meter

Skrivet av 
alt
Nu har Buchardts skrapa om 80 meter i trä blivit uppförd till hälften, utanför Lillehammer i Norge. Bild: Voll arkitekter

 

 

Nu har Arthur Buchardt byggstartat världens högsta trähus om 80 meter mellan Hamar och Lillehammer i Norge, en och halv timmas bilfärd norr om Oslo. Det är Moelven och bolagets limträavdelning som bygger tornet som kallas Mjøstårnet. Namnet Mjøstårnet är efter Norges största sjö, Mjøsa. Det svenska bolaget Woodsafe Timber Protection i Västerås ska leverera en brandskyddad fasad i trä.

 

Byggnaden, om totalt 15.000 kvm, kommer att bestå av 18 våningar och få en höjd om 80 meter. Skrapan i trä kommer att innehålla 27 lägenheter, en inomhuspool, ett hotell, kontorslokaler, en restaurang och ett konferensrum. Byggarbetet beräknas vara slutfört i december 2018.

­­

 

– Designen och konstruktionen av Mjøstårnet kan göras utan användning av byggnadsställningar, trots att det är komplext arbeta på hög höjd. Vi använder främst kranar och kompletterar med lyftanordningar då det behövs. Vi har nu nått 33 meter, vilket innebär att vi saknar 48 meter, säger Buchardt till Moelven Industrier ASA.

 

– En projektgrupp har tillsammans med de norska vägmyndigheterna undersökt möjligheten att bygga världens längsta träbro över sjön Mjøsa. Deras studier visar att det går att bygga med trä i stället för betong, vilket minskar minska CO2-utsläppen med upp till 30 procent, framhåller Buchardt .

Buchardt hoppas nu att hans ambition att bygga världens högsta träbyggnad, kan inspirera andra.

 

– Med Mjøstårnet kan vi visa att det är möjligt att bygga stora och komplexa trähus. De planerade byggandet av de nya norska regeringskvarteren i Oslo kan bli ett internationellt landmärke i trä, påstår Buchardt.