4 juni 2023
tisdag, 12 december 2017 11:58

Swedavia säljer för 1,3 Mdr på Arlanda

Skrivet av 
alt
Arkitektbild av hotellet vid Sky City på Arlanda. Hotellet färdigställs i slutet av 2019.


Swedavia säljer en fastighet i direkt anslutning till Sky City på Stockholm Arlanda Airport till ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av de familjeägda bolagen Wenaasgruppen AS och O.G. Ottersland AS. På fastigheten uppförs ett hotell med 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar. Det blir därmed Nordens största flygplatshotell med planerat färdigställande i slutet av 2019.
    

Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 Mdr kr, vilket beräknas innebära en reavinst i storleksordningen 350 Mkr. Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft. Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma har varit rådgivare till Swedavia. Wenaasgruppen och Ottersland har samarbetat med Pareto Securities och MAQS Advokatbyrå i transaktionen.
    

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.
    

Hotellet kommer att drivas av Nordic Choice Hotels under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Fastigheten kommer att miljöcertifieras med Breeam Very Good.
    

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga den kommer att levereras färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal, säger Karl Wistrand, vd för Swedavia Real Estate.