26 april 2024
tisdag, 12 december 2017 12:35

Stort: Unibail köper Westfield för 133,5 Mdr kr

Skrivet av 
alt
New Westfield i Sydneys CBD.

 

Unibail-Rodamco har avtalat att förvärva australiensiska Westfield Corp för 15,8 miljarder amerikanska dollar, cirka 133,5 Mdr kr. Det innebär att Unibail-Rodamcos förvärv är den enskilt största fastighetsaffären sedan år 2013.

 

Unibail-Rodamcos köpeskilling, som är en kombination av kontanter och aktier, värderar Westfield till 10,01 australiensiska dollar per aktie, eller cirka 18 procent över måndagens slutkurs i Westfields aktie. Erbjudandet har enhälligt rekommenderats av Westfields styrelse.

 

Unibail-Rodamco köper nu Westfield med 35 köpcentrum i Storbritannien och i USA samt hela 6.500 handelscentrum i Asien, USA, Europa och i Australien. Totalt har Westfiled förvaltningstillgångar värda cirka 32 miljarder australiensiska dollar, cirka 204 Mdr kr.

 

Westfield grundades av multimiljardären Frank Lowy år 1959 med ett köpcentrum i Sydneys yttre förorter. 

 

– USA är förmodligen inte den marknad där du försöker sälja köpcentrum av lägre status, säger Unibail-Rodamcos CEO Jaap Tonckens i en intervju med Bloomberg.

 

Han fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att fokusera på att höja statusen för Westfields köpcentrum samt stärka konkurrensen från handeln online.

 

Förvärvet av Westfield innebär ett bolagsvärde om 24,7 miljarder amerikanska dollar (cirka 208 Mdr kr) och Unibail-Rodamco erbjöd i transaktionen 0,01844 av egna aktier plus 2,67 dollar i kontanter för varje Westfield-aktie. Det gör att förvärvet betalas med 65 procent av aktier och till 35 procent av kontanter.

 

Transaktionen görs vid en tidpunkt då aktierna i Westfield har minskat i värde med 9,4 procent i år, på grund av Westfields värsta resultat sedan år 2011.

 

Unibail-Rodamco kommer att fortsätta med sin plan att sälja köpcentrum och handelsplatser för cirka 3 miljarder euro, enligt ett uttalande av CEO Jaap Tonckens.

 

År 2013 gjordes en något större affär än förvärvet av Westfield, då Lehman Brothers Holdings Inc. sålde bostäder till ett konsortium lett av Equity Residential för drygt 16 amerikanska miljarder dollar, cirka 134 Mdr kr. SF