23 april 2024
måndag, 18 december 2017 12:04

KPA säljer för 525 Mkr till ICA och Secore

Skrivet av 
alt
Britta Burreau, vd KPA Pension, och Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksamgruppen.


KPA Pensionsförsäkring säljer 23 butiksfastigheter till ICA Fastigheter och Secore Fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 525 Mkr. Av de 23 fastigheterna förvärvas 8 till ett värde av 234 Mkr av ICA och 15 till ett värde av 291 Mkr av Secore, som ägs gemensamt av ICA och Första AP-fonden.
    

KPA Pensionsförsäkring förvärvade fastigheterna 2007. De är belägna på orter spridda från Simrishamn i söder till Örnsköldsvik i norr. Fastigheterna har ICA-butiker som huvudsaklig hyresgäst och tillträds den 1 februari 2018. ICA Fastigheter kommer ansvara för förvaltningen av samtliga fastigheter.
    

– Den här försäljningen ligger i linje med vår fastighetsstrategi med fokus på bostäder samt kontorsfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Samtidigt som vi överlåter fastigheterna till nya långsiktiga ägare frigör vi kapital till att fortsätta investera i trygga och etiska fastighetsalternativ, säger Britta Burreau, vd i KPA Pension.
     

– Arbetet med att expandera vår totala fastighetsexponering fortsätter. Fastigheterna vi nu säljer är bra, men för små och för spridda för att vi ska kunna ta hand om dem på bästa sätt, tillägger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen som hanterar KPA Pensions fastighetsinvesteringar.
    

Enligt senaste marknadsvärdering har ICA Fastigheter ett marknadsvärde om 12,8 Mdr kr och Secore Fastigheter har ett marknadsvärde om 2,5 Mdr kr efter genomfört förvärv.
    

– Förvärvet ligger i linje med ICA Fastigheters strategi att långsiktigt utveckla marknadsplatser med större utvecklingspotential. Affären ligger också i linje med Secore Fastigheters strategi för långsiktigt ägande på marknadsplatser där ICA är huvudsaklig hyresgäst, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.