2 juli 2022
fredag, 31 augusti 2018 12:07

Luleå centrum får ny identitet

Skrivet av 
alt
Bild: Snøhetta och Tirsén & Aili som visar på bilden hur det framtida gångstråket genom kvarteret Bävern kommer att se ut. Till höger hotellbyggnaden och till vänster bostadshus med butikslokaler i gatuplan.

 

alt

Jenny Osuldsen från Snøhetta arkitketbyrå, berättar om byggförslaget för pressen. Foto: Galären

 

Luleå kommun har gett Galären, Lerstenen, HSB och Riksbyggen klartecken att gå vidare med sina byggplaner i kvarteret Bävern i centrala Luleå, en av stadens mest attraktiva tomter.

 

Galären och Lerstenen tog i fjol, i samarbete med arkitektbyråerna Snøhetta och Tirsén & Aili, fram ett spännande byggförslag för kvarteret som ska utvecklas när brandstationen flyttar till Porsödalens industriområde.

 

– Grundidén är att ge kvarteret en stark arkitektonisk identitet, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Byggplanerna omfattar bostäder, hotell, utbildningslokaler, butiker och platser för möten i och mellan husen.

 

Hotellet med cirka 150 rum kommer att ligga på andra sidan gatan från Kulturens hus. Flera butiker och ungefär 200 bostäder ryms i förslaget. Där finns även ett torg med fontän och en gångbro över Bodenvägen och ut över vattnet i Norra hamn.