19 maj 2024
torsdag, 25 oktober 2018 20:44

Scandics resultat ökade till 1.469 Mkr

Skrivet av 
alt
Even Frydenberg, vd för Scandics.

 

Det gick bra för Scandic för årets första nio månader. Nettoomsättningen steg med 23,7 procent till 13.412 Mkr (10.839). För jämförbara enheter steg omsättningen med 1,3 procent. Justerat rörelseresultat (EBITA) steg till 1.469 Mkr (1.237), motsvarande en marginal om 11,0 procent (11,4).

 

I rapporten säger vd Even Frydenberg:
– Justerat EBITDA fortsatte att förbättras under kvartalet och vi rapporterade även en ökning i vinst per aktie. Det var glädjande att se den positiva utvecklingen för våra tyska hotell och att marknadsbalansen i Stockholm city fortsatte att förbättras i kvartalet.

 

– Under det tredje kvartalet gav ökad turism i kombination med det varma vädret och den svaga svenska kronan stöd till efterfrågan, särskilt under juli-augusti. Samtidigt ser vi tecken på en ökad konkurrens på vissa av våra marknader vilket bidrog till en lägre underliggande tillväxttakt i kvartalet. Vår omsättning för jämförbara enheter steg marginellt under det tredje kvartalet och med 1,3 procent under årets första nio månader.

 

– I kvartalet stärkte vi vår hotellportfölj med två attraktiva och centralt belägna hotell. I början av juli öppnade vi det anrika Hotel Norge by Scandic i Bergen som ett signaturhotell och i september öppnade Scandic Kødbyen i Köpenhamns Meatpacking district. Därutöver fortsätter vi att investera i vår existerande portfölj. Vår pipeline består för närvarande av omkring 5 300 rum vilket motsvarar cirka 10 procent av nuvarande hotellportfölj.

 

– EBITDA-bidraget från Restel ökade jämfört med föregående kvartal då sommarmånaderna är den säsongsmässigt starkaste perioden för många av hotellen. Sedan affären slutfördes har vi prioriterat arbetet med integration, omprofilering och samordning av supportfunktioner och vi har redan börjat se en viss positiv effekt av kostnadssynergier. Den första fasen av integrationen är nu slutförd och vi ökar nu vi vårt kommersiella fokus för Restel-hotellen, i linje med ambitionen att stärka intäkterna när hotellen fullt ut blir en del av Scandics distributionskapacitet.

 

– Scandic har en flexibel kostnadsstruktur och vi har god förmåga att anpassa kostnaderna efter marknadsförutsättningarna. Vi ser en tilltagande konkurrens på ett flertal destinationer och vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa konkurrenskraft och effektivitet.

 

– För det fjärde kvartalet förväntar vi fortsatt god omsättningstillväxt främst drivet av Restel, medan omsättningen för jämförbara enheter förväntas bli något lägre än mot-svarade kvartal föregående år.