26 april 2024
onsdag, 14 november 2018 12:37

Datscha: Fortsatt finsk fastighetsyra

Skrivet av 
alt
Kristina Andersson, Head of Research på Datscha.


Färsk statistik från Datscha visar att glädjeyran på den finska fastighetsmarknaden fortsätter även i år. Både 2016 och 2017 var rekordår för den kommersiella fastighetsmarknaden i Finland och tio månader in på 2018 visar statistiken att det utländska intresset är fortsatt starkt. Till och med oktober har det genomförts fastighetsaffärer för 7,5 miljarder euro, motsvarande 77 Mdr kr, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med samma period ifjol.
    

– Finland har flera skäl att fira än 100 år av självständighet. Det pågår en fantastisk transaktionsfest på fastighetsmarknaden som inte visar några tecken på att mattas. Tvärtom, vi ser att de höga volymerna fortsätter, säger Kristina Andersson, Head of Research på Datscha.
    

Grunden till den starka fastighetsmarknaden är den finska ekonomin och i år väntas Finlands BNP äntligen nå över toppnivåerna före finanskrisen 2008. Vidare är arbetslöshetssiffrorna i år de lägsta sedan 2011.
    

Det utländska kapitalet står fortsatt för en hög andel av transaktionsvolymen. Under fjolåret utgjorde utländska köpare hela 70 procent jämfört med 29 procent under 2016. Hittills i år är andelen utländska investerare 57 procent.
    

– Det alltjämt låga ränteläget i Euroområdet skapar stora kapitalflöden till länder med god tillväxt och det har gjort Finland till en het marknad. En ökad aktivitet på marknaden, attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens jämfört med till exempel den svenska marknaden skapar också goda förutsättningar för ökade investeringar från utlandet, säger Kristina Andersson.
    

Kontorsfastigheter toppar transaktionsmarknaden med 32 procent, följt av handels- och bostadsfastigheter på 25 respektive 16 procent. Storhelsingfors, det vill säga Helsingfors, Vanda och Esbo, står för 54 procent av årets transaktionsvolym.