30 april 2024
torsdag, 24 oktober 2019 15:01

Banhof bygger datacenter i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 

 

Byggstart för Bahnhofs datacenter och Ellevios elnätstation är beräknad till slutet av 2021.



Kvarteret heter Starkströmmen och ligger näst intill Stockholm Exergis värmeverk och Norra Djurgårdsstaden.

 


I etapp Starkströmmen i Norra Djurgårdsstaden rivs två kontorshus. På platsen kommer Bahnhof bygga ett nytt datacenter som blir Stockholms största serverhall. Serverhallen ska leda över sin överskottsvärme till Stockholms fjärrvärmenät, där den används till uppvärmning av bostäder och varmvatten.

Intill Bahnhofs nya datacenter ska Ellevio AB bygga en elnätstation som kommer att stå för elförsörjningen.

Serverhallar genererar stora mängder spillvärme, i det här fallet ligger värmekapaciteten på minst 21 megawatt/år. Den värmeåtervinningen som Bahnhof AB utvecklat tillsammans med Stockholm Exergi AB tar tillvara på värmen.

Byggstart för Bahnhofs datacenter och Ellevios elnätstation är beräknad till slutet av 2019 eller början av 2020. Datacentret och elnätstationen ska vara klar under 2021.

Rivningsarbeten startade under juni 2019 och beräknas pågå till oktober 2019.

Bahnhofs nyaste datacenter Elementica kommer att bli världens mest tekniskt avancerade och klimatsmarta datacenter. Det kommer att bli betydligt större än våra serverhallar tillsammans och är dimensionerad för 20 Megawatt.

Projektet har pågått sedan 2015, men har till största delen bestått av att få alla tillstånd som behövs. Men nu går alltså projektet med Elementica in i en mer spännande fas där vi snart kommer att riva befintlig kontorsbyggnad för att kunna bygga ett unikt datacenter.   

Kvarteret heter Starkströmmen och ligger näst intill Stockholm Exergis värmeverk och Norra Djurgårdsstaden. Värmeöverskottet från servrarna ska användas i produktionen av fjärrvärme. Det är en välbeprövad innovation som vi redan använder i våra befintliga anläggningar, men som nu blir storskalig.

– Både svenska företag och internationella IT-aktörer efterfrågar den här typen av datacenter som är en del av ett infrastrukturnav, och som är smarta både IT-tekniskt och miljötekniskt. Tillsammans med Ellevio och Stockholm Exergi skapar vi nu något världsunikt här i Stockholm, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

Datacentret ska vara klar under 2021. Projektet drivs i Bahnhofs dotterbolag Elementica AB. Namnet anspelar på de fyra elementen: jord, luft, eld och vatten.