30 april 2024
fredag, 25 oktober 2019 11:47

400-500 nya bostäder i Hammarbyhöjden

Skrivet av 

 

Projektet Sjöstadshöjden ligger på gränsen mellan Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden. Syftet med projektet är att koppla samman stadsdelarna och utveckla en stadsmässig miljö med både bostäder och verksamheter i området kring Hammarbyvägen.

 

I Stockholms stads översiktsplan, antagen 2018, pekas Hammarbyvägen ut som ett potentiellt urbant stråk.

 

 

Under torsdagskvällens stadsbyggnadsnämnd i Stockholm godkändes att ett planarbete påbörjats i Hammarbyhöjden/Sjöstadshöjden för 4.000-5.000 kontorsarbetsplatser och för hotell samt 400-500 bostäder, en förskola med sex avdelningar och en lekplats.

 

– Det är välkommet att vi nu kan gå vidare med planer på 4.000-5.000 kontorsarbetsplatser, bostäder och förskola görs nu möjliga längs befintlig infrastruktur i och med att Hammarbyvägen och Hammarby fabriksväg kan omvandlas till ett attraktivt stadsrum genom en ny broförbindelse, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Ärendet Hammarbyhöjden 1:1 Sjöstadshöjden kommer att komma ut på samråd under nästa år.

Projektet Sjöstadshöjden ligger på gränsen mellan Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden. Syftet med projektet är att koppla samman stadsdelarna och utveckla en stadsmässig miljö med både bostäder och verksamheter i området kring Hammarbyvägen. Totalt utreds och planeras för cirka 400 bostäder, cirka 4.000 arbetsplatser och en förskola. Arbetsplatserna kommer att ligga längs med Hammarbyvägen.

I Stockholms stads översiktsplan, antagen 2018, pekas Hammarbyvägen ut som ett potentiellt urbant stråk. Det innebär att gatan har möjlighet att omvandlas till en levande stadsmiljö samtidigt som den fortsätter att fylla en viktig lokal och regional trafikfunktion.

 

När projektet var i programskedet undersöktes möjligheten till att däcka över en del av Hammarbyvägen. Därefter har ett flertal utredningar tagits fram för att undersöka alternativa utformningar av Hammarbyvägen och en överdäckning är inte längre aktuell.

 

Projektet ingår i programmet för Hammarbyhöjden-Björkhagen som godkändes av stadsbyggnadsnämnden år 2016. I programmet pekas Sjöstadshöjden ut som ett utvecklingsområde för bostäder och verksamheter med målet att koppla ihop området med Hammarby Sjöstad.

 

I Stockholms stads översiktsplan, antagen 2018, framgår att det finns strategiskt samband mellan Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden-Björkhagen som löper genom Sjöstadshöjden. Sambandet har identifierats som en strategiskt viktig koppling för att uppnå målet om en sammanhängande stad.